Bărbații tind să se considere mai inteligenți decât sunt în realitate. De unde vin aceste percepții? (STUDIU)

Bărbații tind să se considere mai inteligenți decât sunt în realitate. De unde vin aceste percepții? (STUDIU)Sursa: Facebook

Un studiu recent arată că persoanele de sex masculin tind să supraestimeze propriul coeficient de inteligență, mai mult decât o fac femeile. Studiul măsoară „genul psihologic” al oamenilor, iar principala descoperire este că cei care se manifestă mai masculin, indiferent de sexul biologic, au o percepție exagerată cu privire la cât sunt de inteligenți.

Nu doar genul are un rol în această percepție, ci și nivelul de masculinitate al persoanei analizate. Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Psychology arată cum diferențele de gen ajung să modifice percepțiile oamenilor despre ei înșiși.

„Cercetările în domeniul psihologiei și inteligenței sunt fără echivoc. Nu există o diferență între bărbați și femei atunci când vine vorba de coeficientul de inteligență în sine. Nu există un sex mai inteligent”, spune David Reilley, profesor la Universitatea Griffith din Australia.

Persoanele cu un comportament mai masculin au tendința de crede că sunt mai inteligente decât restul

Studiul măsoară „genul psihologic” al oamenilor, iar principala descoperire este că cei care se manifestă mai masculin, indiferent de sexul biologic, au o percepție exagerată cu privire la cât sunt de inteligenți.

Experimentul s-a bazat pe un eșantion de 228 de participanți, dintre care 103 au fost bărbați iar 125 femei, conform Futurism. Dintre aceștia, „subiecții extrem de masculini care și-au evaluat coeficientul de inteligență ca fiind mai ridicat” au fost dominanți pe parcursul cercetării sociologice.

La nivel empiric, studiul arată că bărbații sunt încurajați să fie încrezători în propriile capacități mentale, indiferent de propriile limite,  iar acest lucru se produce de la nivelul societății din care fac parte.

Secretul pe care bărbații l-ar vrea îngropat

Depresia este o tulburare de dispoziţie care poate provoca simptome severe ce afectează emoţiile, gândirea şi activităţile zilnice, cea mai mare frecvenţă a acestei afecţiuni la femei putând fi explicată prin existenţa unor factori biologici, hormonali şi sociali predispozanţi. Dar ce se întâmplă în cazul bărbaților?

Depresia este cauzată de o combinaţie de factori genetici, biologici, de mediu şi psihologici, însă nu este un semn al slăbiciunii unei persoane sau al unui defect al caracterului. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie au nevoie de tratament pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, spun specialiștii în sănătate mintală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 350 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume, majoritatea fiind adulţi apți pentru muncă. Peste 30 de milioane de persoane suferă de depresie doar în Europa, una dintre cele mai frecvente boli din statele membre ale UE.

Rata depresiei la bărbați ar putea fi aproape egală cu cea a femeilor, însă mulți bărbați nu recunosc că suferă de depresie. Specialiștii de la Harvard vin cu explicații.

Bărbații nu reușesc să identifice depresia din viața lor

Aproximativ o treime din cele 18 milioane sau mai mult de americani care suferă de depresie în fiecare an sunt bărbați. Cu toate acestea, experții spun că, prea des, bărbații nu reușesc să recunoască simptomele și să primească tratamentul de care au nevoie. „Bărbaților nu le este ușor să ceară ajutor”, spune prof. dr. Thomas Insel, director al Institutului Național de Sănătate Mintală (NIMH).

„Aceasta este o genă care trebuie să se afle pe cromozomul Y”. Într-un efort de a remedia acest punct orb masculin, în 2003, NIMH a lansat o campanie educațională în care bărbați adevărați vorbesc despre experiențele lor cu depresia. Poveștile lor erau net diferite de cele ale femeilor.

De ani de zile, experții au suspectat că genul face o mare diferență în cazul depresiei. Studii din New York până în Noua Zeelandă au constatat în mod repetat aceeași statistică surprinzătoare: Aproximativ de două ori mai multe femei decât bărbați suferă de depresie. Această constatare a fost considerată una dintre faptele de bază ale sănătății mintale moderne. Cu toate acestea, ea a fost recent atacată de critici care, îngrijorați de faptul că depresia masculină este insuficient raportată, ridică o întrebare: Oare bărbații suferă de fapt la fel de mult ca femeile?

Decalajul dintre femei și bărbați în ceea ce privește depresia

Psihologul William Pollack, doctor în psihologie de la Harvard, conduce lupta împotriva diferenței de gen bine înrădăcinate în ceea ce privește depresia. Director al Centrului pentru bărbați de la Spitalul McLean, Pollack susține că rata depresiei la bărbați ar putea fi aproape egală cu cea a femeilor.

„Uitați-vă doar la ratele de sinucidere: Sinuciderile masculine depășesc numărul femeilor cu patru la unu. Acest raport este mult prea mare pentru a spune că cifrele privind depresia bărbaților sunt atât de scăzute”, atrage atenția specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News