Un obicei de a bea espresso poate fi legat de un colesterol mai mare, în special în rândul bărbaților, sugerează un studiu publicat pe 10 mai.
Cercetătorii de la Universitatea Arctică din Norvegia, Universitatea din Oslo și Universitatea din Göteborg din Suedia au analizat datele sondajului de la 21.083 de norvegieni, cu vârsta de 40 de ani și peste, comparând obiceiurile de a consuma cafea cu nivelurile de colesterol din probele de sânge.
Cercetătorii au vrut să afle modul în care diferitele tipuri de cafea ar putea afecta nivelul de colesterol. Ei au descoperit că oamenii care beau trei până la cinci cești de espresso pe zi aveau niveluri crescute de colesterol, în comparație cu cei care nu beau espresso. Legătura dintre espresso și colesterol a fost mai puternică pentru bărbați decât pentru femei, potrivit datelor.
Legătura dintre espresso și colesterol
Și consumul de șase sau mai multe cești de cafea filtrată a fost legat de un nivel mai ridicat de colesterol la femei, dar nu la bărbați. Descoperirile sugerează că tipul de cafea pe care o bei face diferența pentru sănătate. Dovezile anterioare indică că metodele filtrate de preparare a cafelei pot fi mai bune pentru sănătatea inimii, deoarece espresso-ul nefiltrat conține mai mulți compuși specifici numiți cafestol și kahweol, care sunt legați de un colesterol mai ridicat.
Dar cafeaua conține mii de compuși, inclusiv mulți legați de efecte pozitive asupra sănătății, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cel mai sănătos mod de a o savura. În ciuda îngrijorării cu privire la nivelul colesterolului, cafeaua este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor și chiar sănătoasă.
Reducerea riscului unor boli cronice
Nu există pericole pe termen lung în a bea cafea cu moderație, până la cinci căni pe zi și ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cronice, potrivit unei analize din 2020 a 95 de studii privind băutorii de cafea.
Cafeaua este o sursă bogată de antioxidanți și alți micronutrienți din plante, care pot ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă și a declinului cognitiv. Compușii din cafea pot ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea digestiei și la ameliorarea simptomelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia.
Cofeina, ingredientul care conferă cafelei proprietățile de stimulare a energiei, este legată de beneficii cu moderație, cum ar fi performanța atletică îmbunătățită și concentrarea. Cu toate acestea, prea multă cafea - sau orice sursă de cofeină - poate avea efecte secundare precum nervozitate, anxietate, greață, palpitații și, în cazuri extreme, inconștiență sau moarte.
Simptomele pe termen scurt pot apărea după ce consumați peste limita recomandată de 400 de miligrame, aproximativ patru căni de cafea. Supradozajul grav de cofeină apare la niveluri mult mai mari, echivalentul a aproximativ 30-50 de căni de cafea sau mai mult, potrivit Business Insider.