Podoabele ostentative pot fi vulgare, însă există bijuterii pentru bărbaţi care nu-i fac să cadă în ridicol şi chiar le scot în evidenţă bunul-gust
Ghiulurile, lanţurile împletite din aur de 24 de carate, ceasurile încrustate cu pietre preţioase, care te orbesc în lumina soarelui, au de venit simboluri pentru unii ro mâni cu avere. Şi totuşi, bărbaţii pot purta bijuterii fără să pară vulgari dacă ştiu să fie în ton cu vârsta, funcţia şi statutul social, sunt de părere specialişti cu experienţă în domeniu. Ce-i mult strică
Bijuteriile voluminoase sunt încă prezente pe podiumurile din întreaga lume, dar, în general, aceste show-uri fac apanajul segmentului feminin. Ca să-şi arate statutul social, sunt bărbaţi care aleg să-şi afişeze ghiulurile şi lanţurile fără reţineri.
„Avem o clasă de elită, apărută de curând, care are mijloace financiare, dar nu şi cultură. Aceştia au adoptat semne exterioare şi investesc mai mult în imagine, pentru a se distinge. În alte societăţi, elita se distinge prin diverse simboluri sau prin cluburile din care oamenii fac parte“, afirmă sociologul Mircea Kivu. Chiar dacă a rămas un material preţios, aurul este mult mai accesibil. Există bijuterii fine şi elegante, care costă mai mult decât sutele de grame de aur galben, dar care nu spun despre proprietar că are bani.
Eleganţă prin simplitate
„Bărbaţii care poartă bijuterii în mod ostentativ au o imagine deficitară despre propria persoană. Aceştia au nevoie de o confirmare a realizării lor financiare şi încearcă să se impună celor din jur aproape cu forţa. Aceştia nu sunt recunoscuţi în clasa socială din care vor să facă parte, dar poartă însemnele chiar dacă nu au trăsăturile necesare“, consideră psihologul Adriana Dragoş.
De regulă, bijuteriile unui bărbat sunt verigheta şi ceasul, iar acestea pot spune mai mult decât suficient despre cel care le poartă. O cruce masivă din aur sau o icoană înrămată şi purtată la gât nu îl fac pe om mai credincios, dar în schimb le demonstrează celor din jur că cel care le poartă are putere financiară, în anumite viziuni.
„Aceştia încearcă doar să vândă o imagine. Se gândesc: oare cum vreau eu să fiu văzut în societate? Vor statut, vor să pară ceea ce nu sunt, vor să epateze şi sunt ostentativi. Doar că, de cele mai multe ori, imaginea este una falsă. Foarte mulţi investesc doar în aspectul exterior, dar e posibil ca acasă să nu o ducă prea bine sau să facă economii pe alte planuri“, încheie Adriana Dragoş.
Cei care doresc să nu arate vulgar, dar să poarte totuşi bijuterii, este bine să evite brăţările şi lanţurile groase şi să renunţe la cercei. „Lanţul nu trebuie să se vadă de sub cămaşă, iar cu cerceii nu se vine la serviciu. Ei se poartă doar în timpul liber, deoarece sunt o indicaţie socială foarte importantă“, atrage atenţia Nicolas Vartan, international style coach.
ÎN TREND
Alegeţi podoabe în ton cu vârsta, cu statutul social şi cu funcţia
Un bărbat poate purta orice fel de bijuterii doreşte, dacă acestea sunt în ton cu vârsta, funcţia şi cu statutul social, crede Nicolas Vartan, international style coach: „Dacă un bărbat lucrează în comunicare nu este nicio problemă să poarte un inel cu un design interesant, realizat dintr -un material năstruşnic. Dacă, în schimb, lucrează la bancă ori în finanţe, mi se pare total nepotrivit să poarte astfel de bijuterii la locul de muncă“. Specialistul Nicolas Vartan le recomandă bărbaţilor ca, atunci când îşi aleg bijuteriile, să se gândească la echilibru (unde se termină feminitatea şi unde începe masculinitatea), astfel încât să nu cadă în ridicol şi să nu creeze o confuzie a genurilor. „Sunt de preferat bijuteriile discrete, al căror design să sublinieze forţa. Nu le recomand bărbaţilor să poarte bijuterii pe care le-au primit în copilărie sau în adolescenţă, deoarece acestea semnifică o lipsă de maturitate“.
Specialistul le recomandă bărbaţilor cărora le plac bijuteriile să fie foarte atenţi la detalii, iar atunci când îşi aleg o brăţară, un inel sau un lanţsă ia în considerare vestimentaţia pe care o poartă, precum şi culoarea acesteia. „La final, va rezulta un echilibru, nu un kitsch“, este de părere Nicolas Vartan, international style coach. (Mihaela Năftănăilă)