Începând cu ziua de marți, 2 august, intră în vigoare normele minime europene privind concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor. România va trebui să aplice aceste reglementări adoptate la nivelul Uniunii Europene, care au drept scop îmbunătățirea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată a cetățenilor. Oficialii Comisiei Europene se vor asigura că fiecare stat membru va respecta noile norme și reglementări.
Uniunea Europeană a instituit noi norme pentru a îmbunătăți echilibrul între viața personală și profesională a părinţilor şi îngrijitorilor de copii. Aceste reglementări au fost adoptate în anul 2019, conform unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană și vor trebui puse în aplicare începând cu data de 2 august 2022. De altfel, Comisia Europeană va evalua activitățile de implementare a acestor norme, în perioada următoare.
Aceste reglementări stabilesc standarde minime cu privire la concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor. De asemenea, vor fi instituite și o serie de drepturi suplimentare menite să susțină persoanele în cauză să-şi continue viața profesională, cât şi pe cea de familie fără a face sacrificii sau fără a fi nevoite să aleagă între cele două.
Scopul acestor măsuri ce urmează să fie implementate la nivelul Uniunii Europene este de a încuraja femeile să participe mai activ pe piața forţei de muncă, în contextul stabilirii unor formulele flexibile de lucru.
Conform informațiilor oficiale, la nivelul Uniunii Europene, rata de ocupare profesională în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaţilor. Conform analizelor de piață, doar 6% dintre femeile care au responsabilităţi familiale mai activează pe piața munci. Aceasta în comparație cu 81% dintre bărbaţii care au aceleaşi responsabilităţi, după cum relatează Antena 3.
Bărbații din România au dreptul la concediu paternal
Bărbații din România, tați de copii își pot lua concediu paternal, dar și concediu pentru creșterea copilului. Dreptul tatălui este recunoscut de Legea nr. 210/1999. Actul normativ prevede că „tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condițiile prevăzute de prezenta lege”. Concediul paternal se acordă pentru nou-născut, indiferent dacă acesta provine dintr-o căsătorie sau nu, sau dacă este adoptat.
Pentru a beneficia de acest concediu paternal, destinat îngrijirii copilului, este obligatoriu ca tatăl să fie asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat. Zilele de concediu pentru nașterea copilui sunt plătite.
Pe de altă parte, concediul pentru creștere a copilului este acordat pe o perioadă mai mare de timp, care poate fi cuprinsă între o lună și doi ani. Dreptul tatălui de a beneficia de concendiu de creștere a copilului este reglementat prin Ordonanța nr. 111 din 8 decembrie 2010. Tații ai căror copii au un handicap, pot beneficia de trei ani de concediu.