Evenimentul Zilei > Actualitate > Bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi, principalii „transmiţători” ai HIV în Europa
Bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi, principalii „transmiţători” ai HIV în Europa

Bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi, principalii „transmiţători” ai HIV în Europa

Infecţia cu HIV continuă să înregistreze creşteri în multe dintre ţările Uniunii Europene. Numai în anul 2010, au fost înregistrate aproape 30.000 de cazuri nou diagnosticate, mai mult cu 4% faţă de anul 2009. Infecţia cu HIV continuă să afecteze anumite categorii de populaţie: homosexualii, persoanele care îşi injectează dorguri, persoanele care vin din ţări cu număr mare de îmbolnăviri, cum sunt cele africane.

"Bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţii sunt principalul factor de transmitere a HIV în Europa", spune Marita van de Laar, coordonatorul programului HIV/SIDA din cadrul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile.
Oficialii europeni atrag atenţia că cei care riscă să transmită mai departe infecţia (homosexualii, transsexualii, imigranţii care vin din ţări africane cu număr mare de bolnavi) trebuie să aibă posibilitatea să se testeze cât mai uşor. "Inclusiv medicii de familie şi dermatologii trebuie să poate face testele pentru depistarea HIV. Cei care nu ştiu că au boala au un risc mare să o transmită mai departe", mai avertizează oficialii europeni.
În multe cazuri, infecţia cu HIV nu are simptome pentru o lungă perioadă de timp şi un număr mare dintre cei infectaţi nu sunt conştienţi că sunt bolnavi. "Se estimează că între 30 şi 40% dintre seropozitivii din Europa nu sunt conştienţi că au boala. Estimările variază de la o ţară la alta, între 15 şi 50%.
Riscul de transmitere a HIV este de 3,5 ori mai mare la persoanele care nu sunt conştiente că sunt bolnave în comparaţie cu cei care ştiu. În plus, cei care urmează tratamente au un risc de zece ori mai mic să moară faţă de cei care nu urmează tratament", mai spun experţii ECDC.