Preşedintele american Barack Obama a declarat că trimiterea a 1.500 de consilieri militari suplimentari în Irak marchează o "nouă etapă" ofensivă împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI).
"Prima etapă era să se obţină formarea unui Guvern irakian reprezentativ şi credibil şi am făcut acest lucru", a subliniat preşedintele american într-un interviu difuzat duminică de postul CBS. "În prezent, în loc să vizăm pur şi simplu să oprim înaintarea SI, vrem să ne aflăm în poziţia de a lansa o ofensivă", a adăugat el.
Statele Unite au anunţat vineri dublarea contingentului trimis în Irak, prin trimiterea a 1.500 de consilieri militari suplimentari în vederea consilierii şi antrenării forţelor irakiene - inclusiv a kurzilor - împotriva SI, care a preluat controlul asupra unei largi porţiuni din nordul, vestul şi estul Irakului.
"Acest lucru marchează o nouă fază", a declarat preşedintele, adăugând că această coaliţie are acum "nevoie de trupe la sol, trupe irakiene, care să poată să înceapă să respingă" forţele SI.
Preşedintele a subliniat din nou că "militarii americani nu luptă". "Vom gestiona patru tabere de antrenament împreună cu membri ai coaliţiei, vom aduce recruţi în acestea (...), le vom acorda un antrenament bun, un echipament bun, îi vom ajuta pe plan strategic şi logistic", a precizat el.
"Imediat ce vor fi pregătiţi să atace SI, le vom acorda o susţinere aeriană adecvată", a adăugat Obama în acest interviu înregistrat vineri.
Preşedintele american nu a îndepărtat ipoteza ca, la un moment dat, numărul militarilor americani să scadă, pe măsura implicării unor state din coaliţie.
Irakul a salutat sâmbătă trimiterea consilierilor militari, exprimându-şi totodată regretul că această decizie este "tardivă". Pentagonul a anunţat vineri că "mai multe"alte ţări, ca de exemplu Danemarca sau Marea Britanie, vor participa la aceste misiuni de consiliere şi antrenament.