Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat în cursul unui interviu difuzat ieri de CNN în legătură cu criza din Grecia că "nu putem continua să facem presiuni asupra ţărilor aflate în plină depresiune economică", potrivit AFP.
"Nu putem continua să facem presiuni asupra ţărilor aflate în plină depresiune economică", a declarat Barack Obama, în timp ce noul guvern grec provoacă îngrijorare în rândurile creditorilor afirmând că doreşte renegocierea datoriilor. "La un moment dat, trebuie o strategie de creştere pentru a putea să-şi ramburseze datoriile", a continuat el.
Liderul de la Casa Albă a recunoscut că Grecia are o "nevoie teribilă" de reforme, însă "este foarte dificil să iniţiezi aceste schimbări când nivelul de trai al populaţiei a scăzut cu 25%. Pe termen lung, sistemul politic, societatea nu le poate suporta".
Produsul Intern Brut al Greciei s-a contractat cu aproximativ 25% între 2009 şi începutul lui 2014, înainte de a reveni pe creştere în trimestrele al doilea şi al treilea din 2014 după ani de recesiune.
Partidul stângii radicale Syriza, învingător în recentele alegerile parlamentare, vrea să renegocieze datoria de peste 300 de miliarde de euro (circa 175% din PIB). Sâmbătă, cancelarul german, Angela Merkel, a respins ideea ştergerii datoriilor, deţinute în mare parte de ţările europene, începând cu Germania (40 de miliarde de euro) şi Franţa (31 de miliarde).
Preşedintele american a adăugat că speră ca Grecia să rămână în zona euro, însă pentru aceasta este nevoie de "compromisuri din toate părţile".
De asemenea, Barack Obama s-a arătat îngrijorat de nivelul scăzut al creşterii economice în Europa.
"Prudenţa fiscală este necesară, reformele structurale sunt necesare în multe din aceste ţări, dar ce am învăţat din experienţa noastră în Statele Unite... este că mijlocul cel mai bun de a reduce deficitul şi a restabili soliditatea fiscală este să stimulezi creşterea economică", a mai declarat el.
"Când ai o economie care este în cădere liberă, trebuie să existe o strategie de creştere, nu doar eforturi pentru a exercita presiuni tot mai mari asupra unei populaţii care suferă din ce în ce mult", a menţionat preşedintele american.