Noul lider de la Casa Albă a promis ieri, în discursul de învestire, că America va depăşi dificultăţile cu care se confruntă în prezent, fiind gata „să conducă din nou“.
„Astăzi vă spun că provocările cu care ne confruntăm sunt reale. Acestea sunt grave şi sunt multe. Nu vor fi depăşite într-un scurt timp. Dar, America, să ştii un singur lucru: ele vor fi depăşite“, a subliniat noul lider de la Casa Albă în discursul rostit imediat după depunerea jurământului, în faţa preşedintelui Curţii Constituţionale a Statelor Unite.
Barack Obama a devenit ieri cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, depunând jurământul de credinţă în faţa a peste două milioane de americani strânşi pe aleile din faţa Capitoliului, sediul Congresului de la Washington.
„În această zi, ne-am adunat pentru că am ales speranţa în detrimentul fricii, ţelul comun în locul conflictului şi discordiei“, a adăugat noul preşedinte. „În aceste momente, America a mers mai departe nu doar datorită aptitudinilor sau viziunii celor de la conducerea ţării, ci datorită nouă, poporul, care am rămas loiali idealurilor strămoşilor noştri şi încrezători în principiile fondatoare“, a subliniat acesta. Obama, care a depus jurământul după vicepreşedintele Joe Biden, a declarat în faţa milioanelor de simpatizanţi că situaţia economică precară în care se află în prezent ţara este consecinţa „lăcomiei şi iresponsabilităţii“ din partea unora, dând asigurări populaţiei că oficialii care vor gestiona de acum înainte banii publici „vor fi traşi la răspundere“.
Retragere responsabilă din Irak
Preşedintele s-a adresat lumii musulmane în termeni conciliatori, dar i-a avertizat dur pe extremiştii din lumea întreagă că vor fi învinşi de Statele Unite. El a dat asigurări că trupele americane vor părăsi Irakul într-un mod responsabil, fără a menţiona un calendar concret al retragerii.
Barack Obama şi soţia sa, Michelle, şi-au făcut ieri prima apariţie publică cu puţin timp înaintea orei 9.00 (16.00, ora României), când au părăsit reşedinţa oficială de la Blair House pentru a se deplasa la Biserica episcopală St. John, din apropiere. Cuplul prezidenţial, însoţit de vicepreşedintele Joe Biden şi de soţia acestuia, Jill, s-a îndreptat apoi spre Casa Albă, unde au băut o cafea în compania fostului preşedinte, George W. Bush. Traseul străbătut ieri de Obama marchează finalul unui parcurs politic excepţional pe care actualul preşedinte l-a avut începând cu februarie 2007, când senatorul pe atunci cvasinecunoscut şi-a anunţat depunerea candidaturii pentru cursa prezidenţială. Obama şi Bush au părăsit împreună Casa Albă la bordul limuzinei prezidenţiale, îndreptându-se spre Capitoliu, unde noul lider a depus jurământul.
Esplanada din jurul sediului Congresului american a fost neîncăpătoare pentru mulţimea de oameni care s-a strâns pentru a fi martori la momentul istoric. Aproape 500.000 de persoane au circulat ieri cu metroul în capitala americană, o cifră impresionantă în condiţiile în care oraşul are o populaţie de 600.000 de locuitori.
Cu puţin timp înainte de festivităţile de la Capitoliu, serviciile americane de securitate au anunţat că verifică o serie de informaţii privind o posibilă ameninţare la adresa noului preşedinte, care ar fi venit din partea unei organizaţii islamiste.
CHRISTIAN MITITELU: Preşedintele marilor speranţe REALISM LA NIVEL ÎNALT
„Nu are bagheta magică“
Instalarea lui Barack Obama la Casa Albă a suscitat numeroase speranţe atât în SUA, cât şi în lume, presa internaţională vorbind despre încarnarea la Casa Albă a „visului american“. Obama beneficiază de bunăvoinţa întregii lumi, însă nu are „o baghetă magică“, a subliniat, ieri, şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, avertizând asupra pericolelor unor aşteptări nerealiste. „Nu cred că trebuie să aşteptăm să rezolve imediat toate probleme Americii şi nici pe ale noastre“, a precizat oficialul francez.
Barack Obama a preluat conducerea unei ţări angajate în două războaie, în Irak şi Afganistan, şi afectată de o criză economică majoră. Cu toate acestea, şeful guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, estimează că „efectul Obama“ ar putea diminua recesiunea economică globală, dacă echipa sa va reuşi să recapete încrederea lumii. Statele Unite ale Americii sunt „cheia“ pentru rezolvarea crizei economice, a afirmat şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Cooperarea dintre Europa şi Statele Unite trebuie bazată pe dialog, consideră Merkel, care nu crede totuşi că „o singură ţară poate rezolva problemele întregii lumi“.
Pe de altă parte, premierul rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat scepticismul.
În timp ce autorităţile din China doresc o cooperare militară sporită cu Statele Unite, Cuba speră într-o ridicare a embargoului impus regimului comunist de la Havana şi în deschiderea spre dialog a noii administraţii de la Washington. (Vasile Decu)
MĂSURĂ EXCEPŢIONALĂ
„Rezerva“ prezidenţială Robert Gates
Ceremonia de învestire a noului preşedinte al Statelor Unite a implicat şi o serie de măsuri excepţionale de securitate.
- Astfel, secretarul apărării, Robert Gates, a fost desemnat să asigure preşedinţia în eventualitatea unui atentat în care şi-ar fi pierdut viaţa preşedintele şi ceilalţi demnitari aflaţi sub el pe linie ierarhică, a anunţat Casa Albă, citată de France Presse. Pe tot parcursul festivităţilor, Robert Gates s-a aflat într-un loc secret, sub paza strictă a Secret Service. Măsura s-a impus în condiţiile în care primii doi oameni din stat, Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden, s-au aflat în acelaşi loc, în acelaşi timp.
- Vicepreşedintele american încă în exerciţiu ieri, Dick Cheney, a asistat, de asemenea, la ceremonia de la Washington, dar într-un scaun cu rotile. „Vicepreşedintele Dick Cheney a fost victima unei rupturi musculare la spate în timp ce căra cutii la noul său domiciliu“, a explicat purtătorul de cuvânt al administraţiei Bush, Dana Perino.
Măsurile excepţionale de securitate au fost aplicate şi în zilele care au urmat atentatelor de la 11 septembrie 2001. Vicepreşedintele Dick Cheney a fost imediat transportat într-un buncăr secret, de unde a coordonat răspunsul administraţiei americane până la revenirea la Washington a preşedintelui de atunci, George W. Bush, aflat într-o deplasare în statul Florida. Cheney a declarat mai târziu că agenţii Secret Service au venit şi l-au dus în grabă într-un buncăr aflat sub Casa Albă, aşa-numitul Centrul Prezidenţial pentru Operaţiuni de Urgenţă. Fostul vicepreşedinte a recunoscut ulterior că nu ştia despre existenţa respectivului dispozitiv. (Paul Ciocoiu) CITIŢI ŞI:
- CHRISTIAN MITITELU: Preşedintele marilor speranţe
- Sărbătoare în Kenya
- JURĂMÂNTUL LUI OBAMA | VIDEO
- Obama, noul lider al lumii
- "SUNTEM GATA SĂ CONDUCEM DIN NOU" | VIDEO
- Ce vrea lumea de la preşedintele Americii
- Statele Unite, 44 de preşedinţi în 220 ani
- Drumul spre Casa Albă | FOTO
- Pilotul-erou al Americii, invitat la învestirea lui Obama
- Obama îşi vede visul cu ochii
- Cine este Barack Obama
- Bush cere clemenţă istoricilor