Bannerul care îndeamnă la UCIDEREA lui ERDOGAN a aprins spiritele în Turcia. Ce vor face autoritățile

Bannerul care îndeamnă la UCIDEREA lui ERDOGAN a aprins spiritele în Turcia. Ce vor face autoritățile

Procurorii elvețieni anchetează dacă un panou publicitar care îndeamnă la uciderea președintelui turc Recep Erdogan a încălcat legi care incită la violență, a anunțat poliția azi.

Oamenii au protestat, sâmbătă, la Berna, față de planurile lui Erdogan de a spori puterile prezidențiale în Turcia, și aveau un panou pe care scria: „Ucideți-l pe Erdogan cu propriile lui arme”, iar în imagine era un pistol îndreptat spre capul președintelui. 

Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul elvețian la Ankara, cerând să se ia măsuri legale împotriva celor care au participat la manifestația care a atras mii de oameni, inclusiv demonstranți kurzi. Erdogan, care a acuzat Germania și Olanda de practici naziste pentru că au interzis mitingurile sale electorale, a declarat că Elveția a mers chiar mai departe, scrie Reuters. 

„Partidele lor de stânga și teroriștii s-au aliat și au participat la un marș...În parlamentul elvețian au expus o fotografie cu mine și un pistol îndreptat spre tâmpla mea”, a spus el. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al poliției din Berna, Dominil Jaeggi, a declarat că procurorii vor decide dacă legea elvețiană a fost încălcată de către postarea acelui banner, pe care forțele de ordine nu l-au confiscat la miting. „Polițiștii nu au intervenit activ în demonstrație”, a spus Jaeggi, „dar confirmă existența acelui banner de protest”.

MAE turc a spus că protestul a fost organizat de PKK, partid scos înafara legii, desemnat drept organizație teroristă de către autoritățile din Turcia, UE și SUA, dar nu și de Elveția. 

Un mesaj care anunțat demonstrațiile de sâmbătă nota numeroase grupuri care le susțineau, printre care Partidul Social Democrat, al doilea ca mărime din Elveția, ca și Asociația Culturală a Kurzilor din Turcia, dar nu și PKK. Un reprezsentant al PSD a spus că organizatorii se distanțează, însă, de acel banner, care aparținea altor grupuri. 

Ministrul elvețian de Externe i-a spus omologului turc, săptămâna trecută, că Berna va investiga atent orice încercare a autorităților de la Ankara de a spiona ilegal expatriații turci, înainte de referendum.