Banii profesorilor, la mâna lui Băsescu

Banii profesorilor, la mâna lui Băsescu

Majorarea lefurilor profesorilor depinde de o singură semnătură: cea a preşedintelui.

Majorările salariale pentru profesori - cu 50% în cazul celor din preuniversitar şi cu 74% în cazul universitarilor - mai au nevoie de o singură semnătură, cea a preşedintelui Traian Băsescu şi de un efort financiar de 1,2 miliarde de euro până la finele anului. Dacă, în privinţa banilor, situaţia este destul de clară - există sumele necesare în buget, dar nu se va mai face nicio investiţie în educaţie -, preşedintele nu a răspuns clar şi răspicat că va spune „da“ creşterilor salariale.

Aflat la deschiderea anului universitar la Constanţa, şeful statului a declarat ieri că nu doreşte să facă niciun comentariu vizavi de lefurile dascălilor. „Nu este momentul acum. Suntem la deschiderea anului universitar“, a precizat Băsescu. La insistenţele presei, preşedintele a declarat scurt: „Cum să nu?!“. Răspunsul său nu este însă un „da“ sau un „nu“ clar.

Pe de altă parte, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, care a votat marţi în parlament pentru majorarea salariilor profesorilor, în aplauzele asistenţei, a susţinut, ieri, la Iaşi, că orice creştere de peste 9% înseamnă un efort bugetar de un miliard de lei, până la sfârşitul anului. „Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt astăzi, nu vom mai avea bani pentru investiţii, în condiţiile în care efortul bugetar pe anul 2009 pentru salarii va fi de 1,2 miliarde de euro, adică întregul buget al ministerului de cheltuieli de capital“, a spus ministrul.

Premierul Tăriceanu, nemulţumit încă de marţi de decizia Camerei Deputaţilor, a calificat votul parlamentarilor ca fiind un gest de „superpopulism“. „Se apropie alegerile. I-aş întreba cu interes pe parlamentari dacă au stat mult şi s-au gândit când au luat această decizie“, a declarat ieri Tăriceanu, la Universitatea de Construcţii din Bucureşti.

Studenţii cer burse mărite

Inspiraţi de acţiunile profesorilor, studenţii au anunţat că vor începe anul universitar cu proteste, pentru a obţine burse mai mari. Peste 100 de tineri se vor aduna, astăzi la prânz, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, de unde vor pleca în marş spre guvern, cerându-le autorităţilor ca bursele să ajungă cel puţin la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 540 de lei până la sfârşitul acestui an. Studenţii sunt hotărâţi să treacă la proteste mai ample, ameninţând chiar cu greva generală.

„Vă doresc... mărirea burselor“

Preşedintele Traian Băsescu i-a încurajat pe tineri, la finalul discursului său de la Constanţa: „Vă doresc mult succes şi vă asigur de toată dragostea mea pentru generaţia tânără, o dragoste care sper să se manifeste şi dinspre guvern către studenţi prin mărirea burselor“.

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi, în unanimitate, cu 254 de voturi, legea prin care salariile cadrelor didactice se majorează cu peste 50%, de la 1 octombrie. Actul normativ a mers spre promulgare la preşedintele României. ANALIZĂ

Majorarea consumă banii de infrastructură

Creşterea salariilor profesorilor cu 50% va însemna sfârşitul investiţiilor din bani publici, creşterea inflaţiei şi a deficitului bugetar, susţin analiştii economici. Legea a fost aprobată de parlament şi aşteaptă să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că bugetul de stat nu va putea suporta cheltuielile cu aceste majorări şi că guvernul va fi nevoit să taie de la investiţiile din bani publici. Aceasta va însemna că nu se vor mai construi autostrăzi, nu vor fi reabilitate drumuri sau căi ferate, nu se vor mai da bani pentru şcoli, stadioane, săli de spectacole, spune el.

„Din bugetul de stat se vor plăti numai salarii şi pensii. Se vor majora veniturile populaţiei şi, în consecinţă, va creşte consumul într-un ritm mai alert, producţia va rămâne scăzută, şi economia României va fi şi mai dezarticulată“, declară analistul. Alte efecte ale majorărilor salariale estimate de analişti sunt adâncirea deficitului bugetar peste nivelul de 3% din produsul intern brut şi inflamarea preţurilor. (Ana Bâtcă)

REACŢII

Cristian Adomniţei

„Nu vom mai avea bani pentru investiţii, în condiţiile în care efortul bugetar pe anul 2009 pentru salarii va fi de 1,2 miliarde de euro, adică întregul buget al ministerului." Călin Popescu-Tăriceanu „O atitudine de superpopulism cum nu am mai văzut demult în parlament. Orice om poate înţelege că această mărire nu este sustenabilă economic."

Traian Băsescu

„Cum să nu!“, a spus preşedintele ţării, când a fost întrebat, ieri, la deschiderea anului universitar la Constanţa dacă va promulga legea privind majorarea salariilor profesorilor. 

Ne puteți urmări și pe Google News