"Wall Street 2": Banii nu dorm niciodată. Spectatorii da

"Wall Street 2": Banii nu dorm niciodată. Spectatorii da

Mult aşteptatul „Wall Street 2”, proiectat ieri la Cannes, în premieră mondială, este ca o ceaşcă de lapte cald înainte de culcare. Te ajută să adormi.

La 22 de ani de când machiavelicul Gordon Gekko a convins zeci de adolescenţi americani să joace la Bursa de pe Wall Street (Michael Douglas a declarat că nu încetează să se mire nici astăzi de ce un personaj atât de diabolic a devenit model), Oliver Stone s-a lăsat convins să reîncălzească supa.

Un scenariu în latenţă exista de ceva vreme, însă declicul s-a produs abia în 2008, odată cu crahul financiar şi falimentul Lehman Brothers. Atunci Oliver Stone a decis că e timpul pentru „Wall Street: Money Never Sleeps” (proiectat în premieră mondială ieri, la Cannes). Gordon Gekko iese din închisoare după opt ani şi are de recuperat trei lucruri: afecţiunea fiicei sale (Carey Mulligan), puterea de altădată şi 100 de milioane de dolari.

Michael Douglas e aşa cum ar trebui să fie, probabil, un bărbat îmbătrânit, rodat şi cu lecţiile de viaţă recapitulate în închisoare: ceva mai înţelept, nostalgic şi temperat de lacom („Greed is good” rămâne predica lui). Ca şi mafiotul convertit din „Naşul 3”, face şi acte caritabile, semn că şi Oliver Stone a cam îmbătrânit şi simte nevoia de puţină morală.

Ce se mai poate spune acum despre „Wall Street”?

La un curs despre „lăcomie”, Gekko îl întâlneşte pe logodnicul fiicei sale, Jack Moore (ShiaLaBoeuf), un agent de bursă de modă nouă (e, de fapt, întruparea moralei pe care o face Stone, adică se poate şi aşa, fără mânării): cinstit, greu de manipulat, extrem de isteţ, extrem de îndrăgostit, extrem de îndrăzneţ.

În schimbul promisiunii că-l va ajuta să-şi răzbune mentorul - care s-a sinucis când banca sa a ajuns în pragul colapsului, din cauza zvonurilor aruncate pe piaţă de un vechi inamic al lui Gekko - Moore îl ajută să-şi apropie din nou fiica.

Între aceste două capete, filmul e stors de orice energie, e ca o ceaşcă de lapte cald înainte de culcare. Te ajută să dormi. De fapt, Oliver Stone nu mai are nimic de spus despre „Wall Street”, ce a fost de zis, s-a zis acum 22 de ani.

Corespondenţă din Cannes

Urmează şi partea a treia „Rămâne, totuşi, un teren familiar pentru dl Stone”, notează „New York Times”.

„Tatăl lui a fost broker, iar filmul lui din 1987 rămâne emblematic pentru o întreagă eră a exceselor pe care regizorii o credeau în amurg, dar era numai începutul. Acum, Stone revine cu un sequel, o încercare de a mai capta o dată pe celuloid lăcomia, în ideea de a arăta culisele colapsului financiar care a început prin căderea Bear Stearns”, continuă criticul american.

„Am încheiat «Wall Street 2» în aşa fel încât să-l putem continua cu un eventual «Wall Street 3». Îl vom readuce pe Gekko şi poate chiar şi pe Josh Brolin“, spunea, nu demult, Stone, citat de Reuters. OASPEŢII POSTULUI B1 Regizorul Corneliu Porumboiu vorbeşte despre festival Weekendul la Cinemas şi pe cinemas.ro se anunţă plin de comentarii incitante şi reacţii la cald după ce două premiere româneşti au fost prezentate în secţiunea Un Certain Regard. „Marţi, după Crăciun”, în regia lui Radu Muntean, şi pelicula „Aurora”, a regizorului Cristi Puiu, au fost întâmpinate de public cu aplauze şi au primit deja comentarii favorabile. Aşa cum ne-a obişnuit, emisiunea prezentată de Florin Barbu, de la ora 23.30, ne propune, pe lângă interviuri cu actori şi regizori implicaţi în competiţia de pe Croazetă, comentarii cu critici sau personalităţi din lumea filmului.

Duminică, în studio este invitat cunoscutul regizor Corneliu Porumboiu, câştigător a cinci premii în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, printre care, în 2006, trofeul „Camera d’Or”. Alături de el se va afla şi criticul de film Cristi Luca, pentru a analiza filmele din competiţie. (Anca Simionescu)

Ne puteți urmări și pe Google News