În baza evoluției activității economice și a numărului de salariați, angajații români ar putea să beneficieze de majorarea salariului brut. Cel puțin, așa arată cele mai recente date furnizate de reprezentanții Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Potrivit specialiștilor, câștigul salarial mediu brut în România ar putea să atingă suma de 6.120 de lei.
Salariul mediu brut al angajaților români ar putea să atingă, în anul 2022, suma de 6.120 de lei, arată estimările actualizate ale specialiștilor de la CNSP, publicate în urma analizei câștigurilor salariale în concordanță cu indicatorii privind evoluția activității economice şi a numărului de salariați și luând în considerare incertitudinile încurajate de războiul din Ucraina.
Creștere salarială de 9,7% la venitul brut
Specialiștii arată că, în anul 2022, angajații români vor avea parte de o creștere salarială de 9,7% la venitul brut, care se anunță a fi în valoare de 6.120 lei.
„Numărul de salariaţi va consemna un avans de 1,6% în condiţiile în care, pe fondul încetinirii dinamicii creşterii economice comparativ cu anul anterior, celelalte categorii de populaţie ocupată, în principal lucrătorii pe cont propriu, se vor confrunta cu o ajustare marginală”, se arată în analiza furnizată de CNSP.
În ceea ce privește rata șomajului BIM, aceasta va continua să scadă în anul 2022, în cele din urmă atingând 5,4 procente.
Mai mulți bani pentru angajații români
În altă ordine de idei, salariul minim pe economie din România ar putea să crească și în urma unor negocieri purtate între Comisia Europeană și Parlamentul European. Ultimele detalii în acest sens au fost oferite săptămâna trecută, când europarlamentarul Rareș Bogdan a transmis că salariul minim pe economie ar putea să crească la circa 3.500 de lei, dacă proiectul dezbătut la Bruxelles va fi aprobat.
„E vorba de coşul zilnic şi de costurile cu coşul zilnic, cu cazarea, cu mâncarea, cu sănătatea, îmbrăcămintea. În cazul în care, până la urmă, ţările nordice vor reuşi să impună acest salariu minim, România nu va avea ce face, numai că, din punctul acesta de vedere, cheltuielile salariale care sunt deja uriaşe în special în sectorul bugetar, vor creşte şi mai mult”, a explicat Rareș Bogdan într-o intervenție televizată.
„Statele membre vor evalua și raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare și vor putea folosi valori indicative de referință pentru a-și orienta evaluarea gradului de adecvare a salariului minim statutar în relație cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite în mod obișnuit în plan internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul minim brut. Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar (cum este și România – n.r.) se situează sub acest nivel”, se arată într-un amendament depus de Comisia de muncă a PE la proiectul în cauză.