Banii fetiţei răpuse de cancer salvează viaţa altui copil

Banii fetiţei răpuse de cancer salvează viaţa altui copil

Familia unei fetiţe care a murit anul trecut de leucemie a decis "să întoarcă" banii care nu au mai putut să o salveze pe micuţă către un alt copil care suferă de aceeaşi maladie.

Maria Denisa Botofan, sau Bubulina, cum îi ziceau toţi cei care au sperat până în ultima clipă că se va vindeca, a murit de leucemie anul trecut, la vârsta de doi ani şi jumătate, într-un spital din Italia. Fetiţa avea nevoie de un transplant, dar a durat prea mult timp până ca mama ei, Adina Zamfirache, să strângă banii necesari inter venţiei. Aşa că a ajuns prea slăbită în spital, şi povestea ei s-a sfârşit prea devreme.

După ce au fost achitate cheltuielile de înmormântare au mai rămas 17.300 de euro, cu care mama fetiţei a hotărât să ajute alt copil aflat în aceeaşi situaţie, internat în acelaşi spital.

"Nu se întâmplă de prea mul te ori ca familia copiilor care mor să mai doneze banii strânşi în campanii, ceea ce face gestul acestei familii cu atât mai spectaculos", ne-a declarat Carmen Uscatu, preşedinta Asociaţiei "Salvează Vieţi".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am rămas impresionaţi de dragostea cu care a fost îngrijită acolo Bubulina. Dacă în România medicii, care nu i-au mai dat nicio şansă, mi-au pus copilul în braţe şi ne-au trimis să murim acasă, cei din Italia au luptat până în ultimă clipă. De aceea vreau să ajut alt copil. Numai cine a stat un an jumătate prin spitale în ţelege cu adevărat", explică Adina Zamfirache.

Răceala care "nu trecea cu siropuri" era cancer

Paul Nagy are şapte ani, "îi plac maşinuţele cu telecomandă şi jucăriile Zhu Zhu Pets, are un frăţior mai mic" şi... cancer limfatic. Îi place şi şcoala, dar ajunge la ore din ce în ce mai rar. Este mai ocupat cu injecţii, branule, perfuzii şi chimioterapie.

De o jumătate de an se perindă prin spitale: din Aleşd la Oradea, de la Oradea la Cluj, în Ungaria, Italia şi înapoi în România. După o răceală prelungită care nu trecea cu siropuri, medicii au decis să-i facă o radiografie. Cum filmul "nu arăta bine", l-au declarat suspect de limfom malign. Diagnosticul s-a confirmat, iar imediat după aflarea veştii, copilul a început chimioterapia, care însă nu i-a îmbunătăţit starea.

Cu ajutorul unei asociaţii din Cluj a ajuns în Ungaria, la Debreţin, iar în vacanţa de iarnă, băieţelul a fost internat în Spitalul "San Matteo" din Pavia, unde fusese şi Bubulina înainte să moară. Medicii italieni au confirmat diagnosticul pus de medicii ungari: Paul mai are nevoie de chimioterapie, autotransplant şi radioterapie.

"Tratamentul este un calvar pentru un adult, cu atât mai mult pentru un copil. Psihic e bine încă", spune Carmen Nagy, mama copilului. Naivitatea pare singurul "avantaj" al copilului. După atâtea drumuri casă-spital, el doar lasă impresia că nu-şi dă seama de ceea ce i se întâmplă. Vrea să nu-i tulbure pe părinţi.

Banii nu mai ajung şi pentru operaţie

Chimioterapia este însă pe sfârşite, iar copilului ar trebui să facă de urgenţă autotransplantul de celule stem sau, în cel mai rău caz, un transplant de măduvă.

Oferta de la Spitalul "San Matteo" (chimioterapie, analize, recoltare celule stem şi transplant) este în valoare de 54.000 de euro. În aceste condiţii, cei 17.000 de euro rămaşi de la Maria Denisa aproape dacă i-ar ajunge pentru analize şi recoltarea şi conservarea celulelor stem, nemaivorbind de operaţie.

În cazul în care nu va ajunge în Italia pentru transplant, părinţii vor începe demersurile pentru a face operaţia la Timişoara. Le este teamă să înceapă, mai ales când aud "poveşti" despre liste de aşteptare imense.

  • Pentru donaţii, au fost deschise două conturi la Banca Transilvania, Agenţia din Aleşd: RO92 BTRL 00501201 A59278XX (lei) şi RO67 BTRL 00504201 A59278XX, ambele pe numele copilului, Nagy Paul Daniel.