În cazul în care o persoană, care a contribuit la Pilonul II de pensii, decedează înainte de a intra în posesia banilor, sumele se transferă moștenitorilor. În cazul pensiei din sistemul public, nu există această posibilitate.
Moștenitorii persoanelor care au contribuit la Pilonul II de pensii și au decedat înainte să intre în posesia banilor au dreptul să primească aceste fonduri. OUG 174/2022, care a intrat în vigoare la 15 decembrie, a modificat legea pensiilor, astfel că moștenitorii au acum două variante la dispoziție.
Ei pot solicita fie să primească direct acești bani, fie transferarea fondurilor în contul lor de la Pilonul II. Înainte de intrarea în vigoare a noului act normativ moștenitorii putea primi direct banii, doar dacă nu erau participanți la Pilonul II.
Pentru a beneficia de aceste sume, moștenitorii trebuie să facă o cerere. Ei pot primi toți banii odată sau pot opta pentru plata eșalonată a sumei, în rate lunare egale, pe o perioadă de maxim cinci ani.
Randament bun
Potrivit ultimelor date publicate la finele anului 2022, Pilonul II de pensii a avut un randament mediu anual de 7,15%, pe întreaga sa durată de funcționare (20 mai 2008 – 31 decembrie 2022), mult peste inflația medie întregistrată în această perioadă (4,19%).
De asemenea, din 2008 și până la finele anului trecut, din fondurile de pensii din Pilonul II s-au făcut plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei către 88.202 de beneficiari (moștenitori). Activele administrate de Pilonul II au atins, la finele anului trecut o valoare de 96,4 miliarde de lei, potrivit adevarul.ro.
Reguli la Pilonul 2
Banii din Pilonul II de pensii pot fi retrași de persoanele care au contribuit la acest fond doar în anumite condiții. Dacă este atinsă vârsta de pensionare, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condițiile legii, pot revendica sumele acumulate în contul de la Pilonul II. Pot cere toți banii odată sau eșalonarea plăților pe o perioadă de cinci ani.
De asemenea, cei care contribuie la acest fond pot primi banii în cazul în care își pierd capacitatea de muncă și, pe baza unei decizii medicale, sunt încadrați în gradul de invaliditate 1 sau 2.