Banii de la stat pentru aceşti români! Se dă lege. Cine sunt cei vizaţi şi ce tip de muncă au voie să presteze

Bani, lei, numerar. Sursă: Elena Crk | Dreamstime.com

Proiectul de lege care reglementează activitatea prestatorilor casnici a trecut de Senat. Persoanele fizice care vor desfășura diferite munci în beneficiul altor persoane vor primi tichete valorice. Vor plăti impozite, dar nu și contribuția la sănătate.

Senatul a adoptat, luni, 14 martie, proiectul de lege al Guvernului privind reglementarea activităţii prestatorului casnic. Au fost înregistrate voturi 97 pentru şi 11 împotrivă. Actul normativ introduce în premieră posibilitatea remunerării acestor persoane cu ajutorul unor tichete cu o valoare nominală de 15 lei. Proiecutul trebuie să mai treacă și prin Camera Deputaților, care este for decizional, scrie Agerpres.

Practic, noul act normativ reglementează modul în care persoane fizice (prestatori casnici) vor putea desfăşura activităţi ocazionale în beneficiul altor persoane, dar și modul în care aceste persoane vor putea fi plătite cu tichete nominale. Un astfel de tichet are o valoare fixă de 15 lei. Numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii.

Condiții pentru beneficiari

Pentru a beneficia de acest tip de plată, persoana fizică trebuie să îndeplinească anumite condiții. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Activitatea trebuie să se desfăşoare obligatoriu în gospodăria beneficiarului. Tichetul de activităţi casnice se va putea achiziționa de la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Proiectul, care a fost iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, stabileşte că angajaţii pot beneficia de aceste tichete şi sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Se va plăti impozit

Pentru veniturile realizate din desfăşurarea unor astfel de activităţii, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale, dar nu are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Dacă va trece de Camera Deputaților, Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu excepţia articolului 13 alineatul (1), care prevede că "în scopul aplicării prezentei legi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale înfiinţează, până la 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice".

„Este un sistem inovator de plată care se introduce în România şi face parte din Componenta 13, Reforme sociale din Planul National de Redresare şi Rezilienţă, respectiv Reforma Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.