Evenimentul Zilei > Actualitate > Banii alocați pentru modernizarea penitenciarelor nu au fost folosiți. 130 de milioane de lei au fost alocați degeaba
Banii alocați pentru modernizarea penitenciarelor nu au fost folosiți. 130 de milioane de lei au fost alocați degeaba

Banii alocați pentru modernizarea penitenciarelor nu au fost folosiți. 130 de milioane de lei au fost alocați degeaba

Administraţia Națională a Penitenciarelor a avut la dispoziţie anul trecut peste 130 de milioane de lei şi nu i-a cheltuit nici pe angajări, nici cu planuri pentru noi închisori.

Constantin Sima, secretar de stat în Ministerul Justiţie a declarat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a returnat la bugetul de stat 30 de milioane de euro. Aceşti bani nu s-au mai întors la ANP.

În 2017, bugetul ANP va fi și mai mic, spun sindicaliștii. Ştefan Teoroc, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare: „Anul asta se primesc 1 miliard și 30 de milioane, deci cu vreo 20 de milioane mai puţin. Ei vin cu un buget mai mic şi vor să se întâmple minuni. Nu o să se întâmple nicio minune, o să fie din ce în ce mai rău . Lucrurile se vor degrada în continuare. Acum, prin efectul graţierii care se anunţa va scădea populaţia penitenciarelor cu foarte puţin, să aproximăm 2.000 – 2.500. Asta nu înseamnă mare lucru".

Ștefan Teoroc a explicat că există și un deficit mare de personal. „Nu ştiu ce spun ei, ideea este că necesarul real de oameni din sistemul penitenciar calculat pe standarde, ca noi să funcţionăm legal al tuturor actelor normative şi din legislaţia muncii este de 20.000 de salariaţi. Posturile prevăzute prin Hotărâre de Guvern sunt 15.000. Deja este o breşă pe care ar trebui să o completăm, asta încercăm să facem”, a spus Teoroc.