Bani reali pentru studenţi virtuali

Bani reali pentru studenţi virtuali

Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii Oradea, va fi judecat pentru că a luat ilegal de la Ministerul Educaţiei peste 24 de milioane de euro.

Fostul rector al Universităţii Oradea Teodor Maghiar va trebui să înapoieze Ministerului Educaţiei şi Cercetării peste 24 de milioane de euro dacă va fi găsit vinovat de judecători în dosarul în care este acuzat de înşelăciune, fals şi uz de fals.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au finalizat ieri o anchetă iniţiată în urmă cu un an, ale cărei concluzii arată că, între 2000 şi 2004, Maghiar ar fi înşelat statul an de an, raportând la minister că la universitatea pe care o conducea urmau cursuri, pe locuri fără taxă, de două sau chiar de trei ori mai mulţi studenţi decât în realitate. În funcţie de aceste situaţii statistice transmise de rectorul Teodor Maghiar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) stabilea sumele de bani care erau alocate universităţii de la bugetul de stat. 24,3 milioane de euro în plus

„Datele respective certifică în mod fals că, anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de participanţi la studii, în realitate fiind vorba despre aproximativ 14.000. În felul acesta, inculpatul i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC, care au aprobat obţinerea, de către Universitatea Oradea, a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite“, a precizat DNA, ieri, într-un comunicat prin care a anunţat că fostul rector va fi trimis în judecată.

Anchetatorii au calculat la cât se ridică sumele de bani pe care Maghiar le-ar fi „scurs“ din bugetul MEC pe baza acestor raportări false şi au ajuns la un rezultat-record: peste 88.000.000 de lei, adică aproximativ 24,3 milioane de euro. Potrivit DNA, această sumă reprezintă diferenţa dintre alocaţiile bugetare acordate de minister şi sumele ce s-ar fi cuvenit de drept Universităţii Oradea în funcţie de numărul real al studenţilor înscrişi pe locurile subvenţionate de la buget. Averea lui Maghiar, sub sechestru

Ministerul Educaţiei s-a constituit parte civilă în acest dosar, intenţionând să recupereze cele 24 de milioane de euro. În acest scop, anchetatorii au pus deja sub sechestru averea fostului rector: un Mercedes Benz A140, patru case deţinute de Maghiar în Oradea şi trei terenuri intravilane, cu o suprafaţă totală de 3.141 de metri pătraţi.

Pe de altă parte, Teodor Maghiar va fi cercetat în continuare de DNA într-un al doilea dosar penal, în care procurorii încearcă să stabilească modul în care 26 de italieni care, deşi nu au fost niciodată studenţi ai Universităţii Oradea, au obţinut totuşi de la această instituţie diplome de studii aprofundate în diverse discipline medicale.

În acest dosar este anchetat şi fiul acestuia, Traian Teodor Maghiar, care i-a urmat la conducerea universităţii orădene începând din 2004. În perioada în care s-au acordat cele 26 de diplome, acesta era prodecan al Facultăţii de Medicină.

STIL

A condus universitatea ca pe propria moşie

Teodor Maghiar, un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu, a fost senator PSD din aprilie 2003 până în iunie 2004, când a demisionat pentru că fusese ales consilier judeţean în Bihor, pe listele aceluiaşi partid. Anul trecut, după ce a pierdut din influenţă în PSD, Maghiar a decis să treacă la Partidul Conservator, formatiune care l-a pus pe listele candidaţilor pentru alegerile europarlamentare, deşi era deja urmărit penal de DNA.

Cât timp a fost rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar a condus instituţia de învă- ţământ ca pe propria moşie. Niciodată nu a dat socoteală nimănui cu privire la bugetul universităţii sau la modalităţile în care erau cheltuiţi banii. El a fost implicat, de-a lungul vremii, în nenumărate scandaluri, printre care cel legat de eliberarea, pe bandă rulantă, a titlurilor de doctor honoris causa pentru protectorii săi politici. Printre aceştia se numără: Traian Chebeleu, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale sub Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, fost şef al SRI, Liviu Maior şi Alexandru Athanasiu, foşti miniştri ai educaţiei, sau Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării. (Georgiana Anghel)

Ne puteți urmări și pe Google News