Republica Moldova. Suport financiar pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din această vară. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a alocat vineri circa 11,24 milioane de lei (aproximativ 562 mii de euro) pentru reparația mai multor edificii sociale și drumuri publice afectate de intemperii și temperaturile înalte din această vară.
Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a fost condusă de prim-ministrul, Dorin Recean. Demersurile au fost examinate de membrii comisiei, care au răspuns afirmativ la solicitările parvenite.
Astfel, banii au fost alocați din Fondul de intervenție al Guvernului. Cea mai mare parte din sumă va fi direcționată pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale.
Clădirea gimnaziului din satul Costești afectat de arșiță
Pentru reparația acoperișului Gimnaziului din satul Costești, raionul Ialoveni, deteriorat de arșița din luna iulie curent, CSE a alocat 3 857,1 mii de lei (circa 192 mii de euro).
De asemenea, este necesară și reparația acoperișului Centrului de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități, din municipiul Orhei. Acesta a avut de suferit în urma vijeliilor din luna iunie 2024. În acest sens, instituția va primi 469,5 mii de lei (aproximativ 23 mii de euro).
Bani pentru reabilitarea drumurilor publice
Alte patru localități vor beneficia de resurse pentru reabilitarea drumurilor afectate de ploile torențiale din iunie 2024. Astfel, mijloacele au fost distribuite pentru trei localități din raionul Sângerei. Este vorba de Bălășești - 1 546,7 mii de lei (peste 77 mii de euro), Pepeni - 1 770,8 mii de lei (peste 88 mii de euro) și Prepelița - 1 881,6 mii de lei (circa 94 mii de euro). În același scop, va primi 900,3 mii de lei (45 mii de euro) și satul Vertiujeni din raionul Florești.
O familie din orașul Ungheni va primi din Fondul de intervenție al Guvernului suma de 818 mii de lei (circa 41 mii de euro). Banii sunt destinați pentru schimbarea locuinței care este supusă riscului alunecărilor de teren.
Vara anului curent a fost caracterizată prin fenomene extreme. Țara a fost afectată de ploi torențiale cu grindină și vânt puternic. Intemperiile au provocat pagube în zeci de localități ale țării. Mai multe gospodării au fost inundate, iar copacii au fost doborâți la pământ. De asemenea, vântul puternic a smuls și acoperișurile mai multor clădiri.
De asemenea, în luna iulie, țara s-a aflat sub Cod portocaliu și Cod roșu de caniculă. În această perioadă, temperatura aerului a înregistrat valori de până la +40°C.