Pe rolul Tribunalului Satu Mare s-a judecat un proces, care a privit umilința la care au fost supuși zeci de oameni ai legii de către un șef abuziv.
Potrivit actelor de la dosar, unul dintre șefii din IPJ Satu Mare a decis cu de la sine putere să nu le acorde polițiștilor un drept al lor, prevăzut de Codul Muncii, și anume un venit care se numește „norma de hrană”.
În fapt, mai mulți polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale nu au primit norma de hrană timp de aproape doi ani de zile pentru ca „șeful” de birou de la acea vreme a considerat, de la sine putere, ca polițiștii aflați în subordinea sa (printr-un act de împuternicire întrucât acea poziție nu a fost ocupată prin concurs) nu merita aceasta norma de hrană care se acordă pentru munca în ture sau schimburi și nu a făcut nici un demers în acest sens.
După mai multe schimburi de acte între sindicat și Inspectoratul de Poliție Satu Mare, cei de la Europol a decis să deschidă un proces care a fost soluționat de curând, de instanțele de judecată, care au decis să acorde drepturile salariale de care polițiștii au fost privat abuziv. ”Sindicatul Europol a reusit prin măiestria domnului avocat Vasvari Viorel să obțină o hotărâre definitiva și irevocabila care obliga IPJ Satu Mare la plata normei de hrană către membrii noștri de sindicat care au fost privați de acest drept în perioada 2016-2018. Îi mulțumim pe acesta cale domnului avocat și transmitem conducerii IPJ ca ne-am dori ca astfel de situații sa fie rezolvate pe plan intern sa nu mai fim nevoiți sa încărcăm cu dosare noi sălile de judecată”, susțin cei de la Sindicatul Europol Satu Mare.
IPJ Satu Mare un loc unde legea este facultativă
Un alt proces în care Europol a avut câștig de cauză, de data asta la Curtea de Apel Oradea, după ce pe fond a pierdut procesul la Tribunalul Satu Mare, se referă la acordarea sporurilor de studii superioare.
Prin sentință definitivă, Curtea de Apel Oradea a obligat IPJ Satu Mare ”să analizeze cererile membrilor de sindicat în numele cărora s-a introdus acţiunea şi să emită hotărâri motivate privind acordarea sau neacordarea sporului de studii superioare”.
În cazul dat era vorba despre 18 polițiști cărora șefii de la Poliția Satu Mare pur și simplu au refuzat să le răspundă în legătură cu acordarea sau neacordarea sporului de studii superioare, la care aveau dreptul conform legii.