Bani mai mulți pentru persoane cu activități casnice. Cum poți să fi asigurat medical dacă faci curat într-o casă

Sursa foto: dreamtime.com

Legea activităților casnice urmează să intre în vigoare, iar prin aceasta ANAF dorește să aducă la suprafață, cât mai mulți bani din zona gri a economiei.

Noua lege prevede acordarea unor vouchere, românilor care prestează activități în zona casnică, care ar putea fi preschimbate în bani.

Plata cu aceste vouchere asigură și plata asigurărilor de sănătate și cele sociale, care atrage automat, acordarea serviciilor medicale gratuite, dar și posibilitatea ca persoana în cauză să beneficieze de ajutor de șomaj s-au alte drepturi sociale.

”Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronică și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate, se arată în proiectul de lege aprobat de Parlament. Proiectul a fost votat în Parlament în luna martie 2022, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii”, a spus deputatul PNL, Raluca Turcan.

O lege care nu se știe cum va funcționa

Nu este foarte clar cine va beneficia de aceste vouchere casnice, și nici cum va funcționa sistemul.

Din lectura legii, rezultă că un angajator, persoană juridică sau fizică, ar trebui să cumpere aceste vouchere de la Agențiile Județene de Șomaj, pe care, mai apoi, să le dea persoanei care îndeplinește activitățile casnice.

Ulterior, persoana, care de exemplu a făcut menajul într-o locuință privată, ar trebui să meargă cu aceste vouchere la agențiile județene de prestații sociale, să le preschimbe în bani.

Pentru a putea beneficia de calitatea de asigurat cel în cauză trebuie să preschimbe minim 85 de vouchere sociale.

Ce prevede Legea 112/2022

Legea 111/2022 prevede că activitate casnică presupune ”activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic” și include ”servicii de curățenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent”.

Prin operatorul casnic legea prevede că ”este persoană fizică ce poate desfășura activități casnice ocazionale în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice, în condițiile prezentei legi”, se arată în lege, scriu cei de la Antena3.ro.