România poartă discuții cu Comisia Europeană în legătură cu decontarea fondurilor pentru voucherele în valoare de 50 de euro, acordate de Guvern familiilor care prezintă o situație financiară precară în perioada actuală de criză, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. În cadrul dialogului dintre oficialii de la București și Bruxelles se va stabili concret modul în care vor fi accesați banii cu pricina și cum se vor implementa măsurile de sprijin economic anunțate în această săptămână.
România așteaptă undă verde de la Comisia Europeană pentru a implementa măsura de sprijin ce vizează acordarea unor vouchere în valoare de 50 de euro cetățenilor și familiilor care prezintă venituri mici în această perioadă. Banii vor fi furnizați la fiecare două luni de zile până la finele anului 2022.
Discuții la Bruxelles despre decontarea fondurilor pentru vouchere
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit cu noi precizări în legătură cu pachetul de ajutor social anunțat de guvernanții țării. Acesta a transmis că, actualmente, oficialii de la București poartă discuții la Bruxelles despre modul în care vor fi accesate fondurile prin care vor fi acordate voucherele amintite, precum și modalitatea de implementare a măsurii în cauză.
„Avem un cadru general de discuţii care există la acest moment, este deschis deja la nivel european şi vizează flexibilizarea utilizării fondurilor europene în statele membre, mai ales în contextul în care unele dintre ele, este şi cazul României, sunt afectate, nu doar de agresiunea militară rusă din Ucraina, dar şi de crizele multiple pe care mai multe state europene le au de gestionat în această perioadă, unele generate de creşterile preţurilor la energie, la gaze naturale, efectele, din punct de vedere economic ale pandemiei care a durat doi ani de zile”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Guvernul promite că românii nu vor fi dați uitării
Dan Cărbunaru a explicat că fiecare stat membru al blocului comunitar european a demarat discuții privind accesarea fondurilor europene, printre acestea numărându-se, bineînțeles, și România.
„Există o deschidere la nivel european, anunţată şi, ca atare, statele membre, inclusiv România, au demarat discuţiile necesare pentru a vedea cum implementează în mod concret aceste măsuri, cum accesează fondurile europene aflate deja la dispoziţie sau poate altele la care se poată lucra. Ceea ce pot să vă spun este că aşa cum la finalul şedinţei de coaliţie, unde au fost anunţate practic toate măsurile care fac parte din pachetul de protejare a populaţiei şi a economiei << Sprijin pentru România>>, toate au în spate un calcul financiar, resurse mixte de la bugetul naţional şi din bugetul european. Ca atare de îndată ce aceste discuţii avansează şi sunt clarificate toate aspectele procedurale ale modului în care sunt accesaţi aceşti bani, vom anunţa public acest lucru. Acest pachet are în spate toată finanţarea necesară pentru a fi implementat. Primele măsuri, după cum vedeţi, încep deja să fie anunţate”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă.