Cum SE FAC BANI pe SPINAREA FEMEILOR BĂTUTE. Legăturile dintre ANI, SRI, soția lui Coldea și firmele lui Ghiță, INVESTIGATE de DLAF
Editura Evenimentul si Capital

Cum SE FAC BANI pe SPINAREA FEMEILOR BĂTUTE. Legăturile dintre ANI, SRI, soția lui Coldea și firmele lui Ghiță, INVESTIGATE de DLAF

Femeie batuta
Autor: | | 4 Comentarii | 6885 Vizualizari

Departamentul de Luptă Anti-Fraudă cercetează corectitudinea unui proiect în valoare de 38 de milioane de euro, din care a făcut parte și Academia Națională de Informații a SRI, dar și diverse firme care au conexiuni cu Serviciul sau cu fosta Securitate.

O investigație publicată de Rise Project acuză că doar un euro din cinci alocați celui mai mare proiect european pentru combaterea și monitorizarea violenței domestice, proiect în valoare totală de 38 de milioane de euro, a ajuns la victime.

„Restul banilor s-au topit pe traseul firmelor implicate în proiect – pe sisteme IT, salarii, renovări, conferințe și studii, după cum reiese din analiza programului “Start – O viață de calitate în siguranță!”, inițiat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și derulat în octombrie 2014 – decembrie 2015”, se mai arată în ancheta Rise Project.

Agenția pentru Egalitate de Șanse, o instituție înființată pe vremea când premier era Victor Ponta, a inclus în acest proiect 4.000 de femei, victime ale violenței domestice din toată țara. S-au cheltuit, astfel, aproape opt milioane de euro pe asistență socială, cursuri de formare profesională și ajutoare financiare de câte 6.000 lei fiecare.

Doar că, acuză oamenii din localitățile în care a funcționat proiectul, alegerea beneficiarelor s-a făcut „cu șmecherii multe”. Există o investigație a procurorilor cu privire la un eventual fals în declarații; mai precis, mai multe femei au fost acuzate că au mințit că sunt victime ale violenței domestice pentru a fi incluse în proiect și a beneficia de cei 6.000 de lei.

Lucrurile au mers atât de departe încât, la Valea Călugărească, în județul Prahova, din 29 de femei câte au beneficiat de proiect, cel puțin șase sunt angajate ale primăriei.

O altă problemă ar fi, potrivit autorilor investigației, aceea că o singură companie, Societatea Civilă Profesională de Asistență Socială “Cristian Roșu și Asociații”, a obținut toate cele opt contracte, în valoare de 1,77 milioane de euro, pentru consiliere.

„Consiliul [Național de Soluționare al Contestațiilor] a descoperit, printre altele, că firma câștigătoare se angajase să presteze peste 210.000 ore de consiliere, în șapte luni, cu ajutorul a doar 36 de asistenți sociali. Ceea ce era imposibil. Firma putea presta doar 20 la sută din serviciile sociale, dar urma să încaseze, pentru fiecare asistent, aproape 7.000 de euro lunar. Ceea ce, în opinia CNSC, “este nejustificabil și vădit nereal”. Atribuirea contractelor a fost, prin urmare, anulată. ANES a găsit însă o rezolvare rapidă pentru problema asistenței sociale a victimelor. A dat toate cele opt contracte celor de la “Cristian Roșu și Asociații”, fără licitație, prin negociere directă”, mai scriu jurnaliștii Rise Project.

O altă componentă a programului era înființarea unui mecanism informatizat de intervenție, monitorizare și prevenire a violenței domestice și traficului de persoane, numit SIRMES, cu un buget de 5,27 mil. euro. Contractul a fost atribuit fără licitație companiei Bion Advanced Support Team SRL, despre care autorii spun că are vechi relații de afaceri cu Teamnet Internațional, compania controlată de deputatul Sebastian Ghiță. Doar că banii s-au dus, dar serviciul nu funcționează.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: sri, coldea, femei, batuteStirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate