Bani fără condiții de la FMI?! E posibil! Ce sume poate împrumuta România

Bani fără condiții de la FMI?! E posibil! Ce sume poate împrumuta România

Statul Român se pare că nu a înaintat, deocamdată, o cerere oficilă pentru finanțare de la FMI, dar, în schimb, au existat discuții în acest sens între cele două părți, anunță Profit.ro.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, speră să realizeze împrumuturi de la instituții financiare internaționale, dar precizat că în prezent nu este nevoie de un acord cu Fondul.

Totuși, acordul clasic, așa cum s-a realizat în 2009, presupune unele condiții, iar România ia în calcul spațiul bugetar, pentru a susține economia.

Conform sursei citate, FMI pune, însă, în prezent, la dispoziția statelor, inclusiv a României, linii de finanțare fără condiții, destinate combaterii efectelor epidemiei de coronavirus. Astfel, o variantă pentru Româniia, în această perioadă, ar fi accesarea unui împrumut de câteva miliarde de dolari cu dobândă de 1,5%, valabil pe o perioadă de 5 ani, prin intermediul de Finanțare Rapidă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încasările la buget au de suferit, deoarece numeroase firme sunt afectate de măsurile de distanțare socială, iar unele au fost forțate chiar să-și oprească activitatea în acest sens. Deficitul bugetar este estimat la circa 6-7%, iar împrumuturile prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă se realizează cu greu.

Florin Cîțu a afirmat recent, pentru Bloomberg, că Guvernul lucrează de zor la variantele pentru a prinde finanțarea, dar speră ca împrumutul să nu aibă condiții. Astfel, România poate accesa fonduri de la instituții financiare precum, BERD, Banca Mondială, FMI sau BEI.

„Ne uităm la toate posibilitățile de finanțare. Intenționăm să folosim toate fondurile pe care le putem obține de la Comisia Europeană, acorduri fără condiții, și dacă vom identifica o oportunitate pe piețele internaționale, vom profita de ea. Piața locală, instituții internaționale și vânzarea de datorie pe piețele externe - asta e ordinea opțiunilor noastre", a spus Cîțu la începutul săptămânii trecute.

„Nu am primit, încă, o cerere formală. Astfel că nu avem, încă, informații suplimentare de transmis”, au afirmat reprezentanții FMI, pentru Profit.ro.

Sursa citată a mai precizat că Ministerul Finanțelor a primit deja mandat din partea Guvernului să negocieze cu BRID, pentru un împrumut de circa 1 miliard de euro. Dobânda practicată de BIRD pentru tipul acesta de împrumut este de EURIBOR la 6 luni plus o marjă de 0,5-1,5%. Euribor la 6 luni este la circa -0,25%.

În 2009, România a încheiat pe doi ani un acord de împrumut de circa 20 de miliarde de euro cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială.