Evenimentul Zilei > Actualitate > BANI EUROPENI PENTRU BIOTERRA.Funcţionari publici, şcoliţi la „fabrica de diplome”
BANI EUROPENI PENTRU BIOTERRA.Funcţionari publici, şcoliţi la „fabrica de diplome”

BANI EUROPENI PENTRU BIOTERRA.Funcţionari publici, şcoliţi la „fabrica de diplome”

Funcţionari publici de rang înalt care se ocupă cu gestionarea fondurilor europene au obţinut masterate sau au făcut cursuri de specializare la controversata universitate. Bioterra a organizat seminarii cu bani europeni alocaţi de Ministerul Agriculturii. La Facultatea de Drept colegi de catedră au fost judecătorul Vasile Bîcu şi senatorul-penal al PSD Cătălin Voicu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Funcţionari publici de rang înalt ori de la diferite instituţii ale statului din teritoriu s-au şcolit la controversata Universitate Bioterra. Acestora li se adaugă şi o serie de parlamentari, foşti miniştri ori secretari de stat care au cochetat cu această instituţie de învăţământ, fie ca absolvenţi, fie ca profesori. Interesant este că, în contextul în care România are probleme serioase în absorbţia şi cheltuirea banilor europeni, o bună parte dintre specialiştii care se ocupă cu acest lucru s-au „specializat” la Bio terra, universitatea cercetată că a dat diplome pe bandă rulantă. Mai mult decât atât, universitatea în care doi prodecani sunt cercetaţi penal pentru acordarea de note de trecere în schimbul unor şpăgi a organizat seminarii organizate pe bani europeni, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile.
Printre absolvenţii de marcă ai instituţiei de învăţământ particulare se numără vâlceanca Zvetlana Enache, directorul Direcţiei Contabilizare Plăţi Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii (MADR). Ea a obţinut la Bioterra un masterat în Securitate comunitară şi terorism, în perioada 2005-2007. A fost economist la Agenţia Domeniului Statului, în perioada Guvernului Năstase, între 2003 şi 2004, consilier la Agenţia SAPARD, între 2004 şi 2007 şi, apoi, director adjunct în MADR. În 2006, Universitatea Bioterra a beneficiat de bani europeni, alocaţi de Ministerul Agriculturii pentru un seminar: „Bioetica Alimentaţiei în corelaţie cu tradiţia alimentară şi convingerile religioase în contextual unei agriculturi durabile”. Simpozionul a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene şi al Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din MADR.
Un alt funcţionar care gestionează fonduri europene, şcolit la Universitatea Bioterra, este Ioan Merca, consilier superior la Camera Agricolă a Judeţului Cluj. În CV-ul acestuia scrie că se ocupă cu consultanţă agricolă pentru întocmirea şi evaluarea proiectelor cu finanţare europeană. Banii pentru acest sector vin exact de la MADR, unde este şefă Zvetlana Enache. La Bioterra a absolvit un curs post-universitar, „Terapia dependenţei de droguri – modelul De Hoop”, organizat împreună cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA). De altfel, între ANA şi Bioterra a existat un parteneriat pentru această specializare, din anul 2008, pe care au absolvit-o atât funcţionari publici civili cât şi cadre ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. 
"Acum este destul de greu să accesăm fonduri europene. Am solicitat şi noi, ca oricine, pentru diferite proiecte dar merge greu. În proiectele anterioare, Universitatea a fost doar un partener secundar", a declarat pentru EVZ profesorul Răzvan Cotianu de la Universitatea Bioterra.
Specializat la universitatea- problemă este şi Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi. Şi George Ionescu, deputat PDL, a absolvit facultatea de "Inginerie şi management agroturistic" dar a obţinut şi un master în drept. Pe lista absolvenţilor mai apar şi alte nume sonore precum cele ale lui Florin Pandele, primarul din Voluntari, Robert Negoiţă, edilul Sectorului 3 sau al fostului ministru interimar al Muncii, Nicolae Ivăşchescu.
Printre profesorii care predau la Bioterra îl regăsim pe fostul Director general al Corpului de Control din Ministerul Agriculturii, Cristian Ovidiu Simion. Acesta este conferenţiar universitar chiar la CEPA,una dintre facultăţile cercetate de procurori. Coleg cu acesta este fostul director general al societăţii de stat UNISEM, Gheorghe Glăman. La aceeaşi facultate a fost profesor şi deputatul PDL Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în MADR.  La Facultatea de Drept, de asemenea, predă, în calitate de lector universitar Vasile Bîcu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti. Coleg cu acesta a fost nimeni altul decât senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
În urma percheziţiilor efectuate săptămâna trecută, procurorii vâlceni l-au reţinut pe prodecanul CEPA, Florin Adrian Dulugeac, cercetat pentru fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la aceste fapte. El este acuzat că a primit bani şi bunuri de la studenţi, în schimbul notelor de trecere sau a diplomelor de licenţă. Judecătorii de la Tribunalul Vâlcea au decis, însă, cercetarea lui în libertate. De asemenea, Laura Harcan, prodecan la Drept, a fost pusă sub acuzare pentru fals intelectual. Alături de cei doi mai sunt anchetaţi şi cinci salariaţi. În urma scandalului izbucnit săptămâna trecută, Florin Adrian Dulugeac a părăsit universitatea. "Şi-a înaintat demisia", a dezvăluit pentru EVZ profesorul Răzvan Cotianu.
În anul 2000, "Bioterra" a fost implicată într-un alt scandal uriaş, în urma căruia au fost retrase autorizaţia şi dreptul de funcţionare pentru toate specializările, până la remedierea situaţiei. Instituţia se făcea vinovată de emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei, fără ca universitatea să fi beneficiat de acest drept. De asemenea, s-a descoperit organizarea ilegală la Arad şi Constanţa, prin concesionare către unele fundaţii, a unor filiale ale departamentului de psihopedagogie. Mai mult, deşi instituţia anunţase public că nu are nicio filială în ţară, acestea funcţionau în patru localităţi. De asemenea, conducerea a fost acuzată de anularea a 40 de certificate emise ilegal doar printr-un anunţ în presă, nu şi în Monitorul Oficial.

1,1 miliarde de euro riscă să piardă România în anul 2013, bani care ar trebui să îi primim de la UE
Pe lângă corupţi, avem şi incompetenţi
Cu asemenea „specialişti” implicaţi în programe cu fonduri europene, „şcoliţi” la fabrica de falsuri de la Bioterra, nu este de mirare de ce controalele de audit efectuate de echipe de experţi ai Comisiei Europene ne-au depistat cu nereguli şi „deficienţe majore”. Chiar dacă n-ar fi vorba de corupţie ori de intenţia expresă de a frauda fonduri europene, când treci prin şcoală precum gâsca prin apă, normal că erorile se ţin lanţ. Ce să mai sperăm la ridicarea gradului de absorbţie a fondurilor europene, în agricultură să spunem, domeniu care, iată, este invadat de „experţi” creaţi la Bioterra?!
Cu asemenea resursă umană nu ne mai miră că „Uniunea Europeană se pregăteşte să taie complet fondurile alocate României pentru programul destinat dezvoltării resurselor umane (POSDRU). O decizie va fi luată în cursul lunii octombrie”, după cum declara recent ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban (foto). Dacă ţinem cont că, din iulie, Uniunea Europeană nu a mai efectuat nici un fel de plăţi pe programele de dezvoltare regională, mediu, transporturi, creşterea competitivităţii economice şi asistenţă tehnică, imaginea obţinută este dezolantă.
CITIŢI ŞI:

  • Multilateral dezvoltatul Duicu de la Mehedinţi a absolvit Dreptul la Bioterra
  • Androneasca SPALĂ PUTINA în cazul BIOTERRA. "ARACIS-ul va lua o decizie"
  • Rectorul de la Bioterra, şantajat cu informaţii compromiţătoare. Directorul unei reviste i-ar fi cerut 100.000 de euro
  • Un SEMN pe zeci de lucrări de licenţă. Cum se stinge un mega-scandal de corupţie între zidurile unei MARI UNIVERSITĂŢI din România
  • EXCLUSIV. Povestea studentului licenţiat la Bioterra care nu trecut niciodată pe la facultate. El a dat mită nouă tone de beton
  • BIOTERRA ÎN FAŢA INSTANŢEI. Prodecanul-penal primea şpăgi în bani şi în ciment
  • Universitatea Bioterra, fabrică de diplome pentru ştabi şi parlamentari
  • DEZVĂLUIRI despre Universitatea Bioterra: „Profesorii îţi spun şi ce să copiezi, iar LICENŢA O IEI CU 9 ŞI 10”

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: