Persoanele cu venituri mici vor beneficia de ajutor de la stat pentru achiziția și montarea de repartitoare pentru căldură. Suma acordată va fi în valoare de 750 de lei pentru o gospodărie, în anumite condiții.
Repartitoare de căldură subvenționate de stat pentru persoanele cu venituri reduse. Actul normativ care impunea montarea acestor echipamente în apartamentele de bloc a fost amânat cu încă un an. În plus, autoritățile au decis să acorde un ajutor financiar pentru cei care nu au suficiente venituri pentru a se conforma.
Repartitoare de căldură pe banii statului
Persoanele vulnerabile, cu venituri mici, vor beneficia de un ajutor financiar pentru achiziția și montarea de repartitoare. Valoarea acestui ajutor se ridică la 750 de lei și va fi acordat pentru o gospodărie. Beneficiarii pentru ajutorul destinat achiziției de repartitoare de căldură vor fi familiile care au venituri mai mici de 2.000 de lei pe membru.
Este vorba despre Legea 428/2023, ale cărei prevederi se vor aplica începând de sâmbătă, 6 ianuarie. Termenul limită pentru montarea repartitoarelor este de 31 decembrie 2024.
Actul normativ prevede condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanții care vor să primească ajutorul de stat. De asemenea, prevede că sprijinul se va acorda o singură dată pe loc de consum. Pe de altă parte, reglementarea nu impune ca beneficiarul să fie titular pe contractul de furnizare.
Condițiile impuse de lege solicitanților
Legea 428/2023 prevede că poate beneficia de ajutor financiar pentru montarea de repartitoare de căldură următoarele categorii de persoane și familii:
- pensionarii cu vârsta de 60 de ani și peste, cu venituri lunare de până la 2.000 lei, și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu aceeași limită de venit;
- persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010;
- familiile și persoanele singure care primesc ajutor social, în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Dacă o persoană se încadrează în mai multe dintre aceste categorii, va primi sprijin doar pentru o singură categorie, la alegere.
Repartitoare de căldură pentru anumite categorii
O serie de persoane care, deși se încadrează în limita veniturilor pentru primirea ajutorului vor fi exceptate de la regula acordării lui. Conform avocatnet.ro, este vorba despre:
- persoanele care nu au domiciliul în România la data acordării sprijinului sau care nu pot dovedi rezidența în țară conform legislației;
- persoanele care execută pedepse privative de libertate sau care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial.
Dacă în locul de consum domiciliază și alte persoane, care nu se încadrează în categoriile de beneficiari de ajutor pentru repartitoare de căldură, veniturile acestora se vor lua în calcul. Astfel, dacă media veniturilor per locuitor sau gospodărie depășește 2.000 de lei, sprijinul nu va fi acordat.
Veniturile luate în considerare de autorități
Pentru acordarea acestui tip de ajutor financiar, destinat achiziției de repartitoare de căldură, vor fi luate în considerare mai multe tipuri de venituri:
- venituri din pensii care provin din sistemul public de pensii;
- venituri din pensii care provin din sisteme de pensii care nu sunt parte a sistemului public;
- venituri din drepturi speciale, plătite de diferite instituții de pensii;
- venituri din indemnizația socială pentru pensionari;
- venituri din activități independente, cum ar fi cele de freelancer sau din profesii liberale;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală, precum drepturi de autor;
- venituri din salarii sau venituri similare salariilor;
- venituri din închirierea unor bunuri;
- venituri din investiții, cum ar fi dividende sau dobânzi;
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- venituri din premii și jocuri de noroc;
- venituri din alte surse care nu s-au încadrat în categoriile anterioare.