Familiile sau persoanele cu venituri lunare foarte mici vor beneficia de un ajutor de la stat pentru racordarea la rețelele de apă și canalizare. Valoarea ajutorului va fi de maxim 1.900 de euro. Banii vor fi alocați printr-un program gestionat de Ministerul Mediului, iar înscrierile pentru prima sesiune vor începe de la 1 noiembrie. Banii vor fi acordați operatorilor locali de utilități, în baza solicitărilor primite, care se vor ocupa de execuția lucrărilor de racordare.
Începând cu data de 1 noiembrie, familiile și persoanele cu venituri foarte mici se vor putea înscrie într-un nou program de sprijin, destinat alocării de finanțări pentru racordarea la sistemele de apă și canalizare. Aceste categorii sociale, care obțin venituri nete mai mici decât salariul minim brut pe țară, vor putea solicita o finanțare nerambursabilă de la stat.
Valoarea maximă ce va putea fi solicitată este de 1.900 de euro, banii putând fi utilizați pentru branșarea sau racordarea la rețelele publice de apă și canalizare. Ghidul pentru acest program de sprijin a fost publicat în Monitorul Oficial, fiind stabilite și condițiile care trebuie îndeplinite de viitorii solicitanți.
Procedura și condițiile de finanțare sunt prevăzute în Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, nr. 2.605/2022. Documentl stabilește condițiile în care cei cu venituri mici vor putea primi până la 1.900 euro, fără TVA, pentru acoperirea, totală sau parțială, a costurilor de branşare sau racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/ sau de canalizare.
Programul Prima Conectare are un buget de 168 milioane de euro și urmărește racordarea a peste 88.400 de gospodării până în al doilea trimestru din 2026. Măsura este parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar perioada de implementare a activităților proiectului este 30 iunie 2026.
Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii
Conform noilor reglementări, viitorii beneficiari vor trebui să îndeplinească o serie de condiții. În primul rând media veniturilor bănești nete lunare să fie sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie/persoană singură. În al doilea rând solicitantul trebuie să aibă domiciliul într-o gospodărie neracordată la sistemul public de alimentare cu apă și/sau canalizare aflată pe raza unei localități care a delegat gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și/sau de canalizare, unui operator de utilități, în baza unui contract de delegare a gestiunii.
De asemenea, solicitanții trebuie să-și exprime acordul cu privire la participarea în cadrul Programului. Mai exact, aceștia trebuie să-și dea acceptul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea gospodăriei la sistemul centralizat de canalizare/ alimentare cu apă.
O altă serie de condiții vizează terenurile pe care se vor face lucrările de branșare. Aceste terenuri trebuie să fie libere de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului. Excepție fac situațiile în care este vorba despre un teren afectat de o ipotecă imobiliară. Terenurile nu trebuie să facă obiectul unor litigii legate de dreptul invocate de solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluționare. De asemenea, terenurile nu trebuie să facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptul comun.
Cum se alocă fondurile
Dacă îndeplinesc condițiile prevăzute în Ordin, cei interesați vor trebui să se adreseze operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, pentru a beneficia de măsura de sprijin. Banii nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci la operatorii locali care vor executa lucrările.
Prima rundă de înscrieri la care vor putea participa operatorii de servicii de utilități va începe pe 1 noiembrie și se va finaliza pe 15 decembrie 2022. Cea de-a doua rundă de finanțare se va desfășura doar în condițiile în care fondurile nu vor fi epuizate din prima sesiune de depunere.
Obiectivul principal al programului este creșterea gradului de acces al populației la serviciul public de apă și canalizare. Practic, programul vizează reducerea impactului asupra mediului al evacuărilor de ape uzate urbane şi rurale menajere provenite din gospodării şi servicii, dar și protejarea populaţiei de efectele negative ale apelor uzate.