Banda de urgență, capcană pentru șoferi. Unde pot salva situația dacă rămân în pană

Autostradă. Sursa foto: Pixabay

Numărul accidentelor de pe autostrăzi a crescut considerabil în ultimele luni. Specialiștii spun că banda de urgență poate reprezenta un pericol ascuns pentru mulți conducători auto. De exemplu, șoferii care aleg să își repare pana în aceste zone se pot expune unui risc major. Un bărbat s-a confruntat cu o astfel de experiență și și-a arătat revolta prin intermediul rețelelor de socializare.

Risc pentru șoferi. Unde au voie să își repare pana

O mare parte dintre accidentele produse pe autostradă sunt mortale. În unele cazuri, autoturismele de pe banda de urgență ajung să fie lovite cu victime. Recent, un conducător auto a povestit prin ce a trecut pe autostradă.

Bărbatul ar fi încercat să repare pana mașinii, moment în care a fost lovit de un alt autovehicul. Pe rețelele de socializare, acesta a tras un semnal de alarmă și i-a îndemnat pe șoferi să fie atenți când folosesc banda de urgență.

Conducătorul auto, acuzat că ar fi de vină pentru accident

O parte dintre internauți au empatizat cu bărbatul revoltat, însă unii dintre aceștia l-au acuzat că ar fi vinovat pentru producerea accidentului. În mesajul postat pe internet, conducătorul auto l-a îndemnat pe cel care i-a lovit mașina să îl contacteze, semn că făptașul ar fi plecat de la locul impactului.

„Cel ce știi că ai lovit o persoană cu oglinda mașinii azi dimineață, la orele 2.30, între km 48-49, sensul București-Constanța, ai face bine să mă contactezi urgent! Eram pe bandă de urgență cu triunghiuri reflectorizante, mașina pe avarii și 2 lanterne care luminau destul de bine…“, a fost mesajul postat de conducătorul auto, arată Focus Press.

Autostradă. Sursa foto: Pixabay

Opțiuni pentru șoferi. Cum pot proceda în astfel de situații

Mulți internauți l-au pus la zid pe șoferul păgubit.

„Ce căutai să-ţi repari tu maşina singur, mai ales pe partea şoferului, pe partea cu benzile de circulaţie? E interzis, aşa spune legea. Zi mersi că trăieşti. S-a întâmplat ceva la maşină, opreşti pe banda de urgenţă, semnalizezi cu triunghiuri reflectorizante, iei vestă reflectorizantă pe tine şi te duci dincolo de balustradă şi aştepţi după ce suni la servicii“, i-a transmis un alt conducător auto, arată Focus Press.

Conform legii în vigoare, șoferii nu au voie să circule pe banda de urgență sau să oprească pe aceasta în mod nejustificat. Mai ales pe timp de noapte, conducătorii auto trebuie să ceară ajutorul companiilor care oferă servicii de tractare sau reparații și să nu încerce să rezolve situația pe cont propriu.

„Se interzice circulația, oprirea sau staționarea autovehiculelor pe banda de urgență, cu excepția cazurilor justificate, precum și a autovehiculelor cu regim de circulație prioritar”, potrivit Codului Rutier.