Băncile ar putea fi impozitate suplimentar până la sfârşitul acestui an

Băncile ar putea fi impozitate suplimentar până la sfârşitul acestui an

Sistemul bancar european este solid şi prosper, iar acest lucru va fi demonstrat şi de publicarea rezultatelor testelor de stres la care au fost supuse băncile comerciale, dă asigurări ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde. Omologul său belgian, Didier Reynders, insistă că Uniunea Europeană (UE) trebuie să ajungă la un acord privind impozitarea băncilor până la finele acestui an.

În jurul datei de 23 iulie, rezultatele testelor de stres vor fi făcute publice. Decizia a fost luată de liderii europenipentru a calma investitorii, care par din ce în ce mai temători cu privire la evoluţia economiilor din zona euro şi astabilităţii sistemului financiar european.

"În jur de 23 iulie rezultatele testelor de stres vor fi publicate. Veţi vedea că băncile europene sunt solide şi prospere", a declarat Christine Lagarde în cadrul unei conferinţe de presă, notează de Wall Street Journal.

Dacă anul trecut au fost testate 22 de bănci, numărul lor a crescut la circa 100, potrivit oficialului francez. Băncile care au ascuns pierderile vor fi nevoite acum să le facă publice. Analiştii sunt de părere că că băncile care au derulat tranzacţii cu obligaţiuni emise de guvernul grec ar putea intra în insolvenţă.

În topul băncilor care au credite neperformante se regăsesc instituţiile germane. Volumul creditelor neperformante s-a dublat anul acesta comparativ cu 2009, până la 213 miliarde de euro. Băncile britanice au credite neperformante în sumă de 155 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat  de PriceWaterhouseCoopers, citat de Reuters.

Instituţiile de credit spaniole au acumulat credite neperformante în valoare de 96,8 miliarde de euro, iar cele italiene au raportat credite neperformante în valoare de 59 de miliarde de euro.

Taxă pe profit

Ministrul de Finanţe belgian, Didier Reynders, a declarat că ţara sa, care a preluat preşedinţia Uniunii Europene la 1 iulie, doreşte ca, până la sfârşitul acestui an, să se ajungă la un acord politic privind impozitarea băncilor. Sumele provenite din aplicarea acestui impozit, calculat ca procent din profit, vor fi virate într-un fond special. Acesta va putea fi utilizat pentru salvarea instituţiilor de credit considerate a fi prea mari pentru a da faliment.

Franţa şi Marea Britanie sprijină impozitarea suplimentară a băncilor, în vreme ce canadienii se numără printre cei care se opun. În România, membrii coaliţiei de guvernare a discutat despre aplicarea acestei măsuri, propusă de UDMR, însă nu au fost date publicităţii rezultatele acestor discuţii.

Ne puteți urmări și pe Google News