Băncile se bat pe IMM-uri

Băncile se bat pe IMM-uri

După o perioadă în care au ținut punga strânsă, bancherii se întrec în oferte de credite pentru întreprinderile mici și mijlocii, garantate de stat.

Condițiile de acordare a împrumuturilor prin Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii (Program OUG 92/2013) sunt mai avantajoase față de cele ale finanțărilor clasice. Costurile aferente finanțării sunt compuse din dobânda ROBOR 3M + 2,5% pe an, comisionul de gestiune, aplicabil lunar la valoarea inițială a liniei de credit, și comisionul de evaluare a garanțiilor. Ministerul Finantelor Publice, prin Fondul Național de garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantează până la 50% din valoarea finanţării, mai puţin dobânzile şi comisioanele, prima de garantare ridicându-se la nivelul de 1,99%/an din valoarea garanţiei. 

CEC Bank se numără printre primele instituții care au pus la dispoziția clienților facilități în baza Programului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici șsi Mijlocii, acordând până în acest moment finanțări în valoare de aproximativ două  milioane de lei. Instituția are în analiză dosare de finanțare în valoare de circa patru milioane de lei.

În cazul CEC Bank, comisionul de gestiune este de 0,04% pe an.

Deasemenea, Banca Comercială Română (BCR) acordă întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) linii de credit pentru capital de lucru în valoare de maximum cinci milioane de lei. Banca are la dispoziţie garanţii de 263 milioane de lei în cadrul Programului OUG 92/2013 în baza cărora poate acorda credite de până la 526 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News