Băncile europene vor să dea înapoi banii de la BCE încă din acest an
- Departamentul Economic
- 2 aprilie 2012, 19:41
Câteva din cele mai mari bănci europene se pregătesc să ramburseze încă din acest an împrumuturile pe trei ani pe care le-au accesat recent de la Banca Centrală Europeană (BCE), se arată într-un articol apărut astăzi în publicaţia britanică Financial Times, preluată de Agerpres.
Unii bancheri au declarat că UniCredit (Italia), BNP Paribas şi Société Générale (Franţa), şi La Caixa (Spania) vor să ramburseze până la o treime din banii pe care i-au împrumutat - suma fiind estimată între 80 miliarde de euro (106 miliarde de dolari) şi 100 miliarde de euro (133 miliarde de dolari) în următoarele 12 luni. Banii ar trebui achitaţi în decembrie 2014 şi februarie 2015. Dar conform reglementărilor acestei operaţiuni, băncile pot începe rambursarea după primele 12 luni - în decembrie 2012.
Acest plan de achitare este similar celui din 2009, când băncile americane au achitat guvernului cât de rapid au putut banii primiţi ca asistenţă financiară.
800 de bănci au luat 530 miliarde de euro Banca Centrală Europeană a demarat la începutul acestei luni a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro, la o dobândă de 1%.
BCE analizează acum dacă împrumuturile de peste 1.000 de miliarde de euro acordate băncilor din zona euro vor avea ca rezultat majorarea creditării către persoanele fizice şi juridice. Împrumuturile au ajutat băncile să obţină suficiente lichidităţi şi au scăzut costurile de împrumut pentru guvernele din zona euro care se confruntă cu probleme financiare.
Analiştii au lăudat impactul operaţiunilor de refinanţare pe termen lung demarate de BCE asupra reducerii îngrijorărilor referitoare la o criză a creditului în zona euro, dar totodată au avertizat că aceste injecţii de lichidităţi nu pot fi un înlocuitor pentru provocările fiscale şi structurale cu care Europa se confruntă.