Băncile europene care fac afaceri de miliarde de euro cu regimul lui Putin, luate la ochi de UE

Băncile europene care fac afaceri de miliarde de euro cu regimul lui Putin, luate la ochi de UE Sursa foto: Ahiva EVZ

Unele bănci europene încă fac bani în Rusia. UE își pierde răbdarea și pune presiune asupra acestora pentru a ieși cât mai repede de pe piață. Nu este clar câte bănci occidentale mai fac afaceri în Rusia. Financial Times a relatat în ianuarie că doar o mână de bănci occidentale din cele 45 cu filiale în Rusia au reușit să părăsească țara.

Uniunea Europeană își pierde răbdarea cu băncile din blocul comunitar care încă operează în Rusia - iar un înalt oficial al Băncii Centrale Europene face presiuni publice asupra creditorilor pentru a ieși din țară. „Cred că este important ca băncile să rămână foarte concentrate pe reducerea în continuare a expunerilor lor și, în mod ideal, pe ieșirea de pe piață cât mai curând posibil”, a declarat marți Andrea Enria, supraveghetorul-șef al BCE, la Conferința Europeană a Finanțelor, potrivit unei transcrieri oficiale.

„Acesta este un proces pe care nu numai că îl lăudăm, dar încurajăm cu tărie băncile să îl realizeze, deoarece există un risc reputațional uriaș în a continua să opereze în Rusia, într-o economie care se orientează spre încercarea de a limita impactul sancțiunilor și de a sprijini efortul de război”, a adăugat Enria, citat de presă.

Comentariile oficialului BCE au urmat titlurilor de presă potrivit cărora unele companii occidentale cu afaceri în Rusia încă își desfășoară activitatea în mod profitabil în această țară - chiar și la mai mult de un an de la invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat sancțiuni radicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Companiile occidentale, profit uriaș în Rusia

Primele 100 de companii occidentale care au rămas în Rusia au făcut atât de mulți bani încât au contribuit cu aproape 288 de miliarde de ruble, sau 3,5 miliarde de dolari, la impozitul pe profit virat la bugetul Rusiei în 2022, potrivit unui raport din 8 iunie al Novaya Gazeta Europe. În special, Raiffeisen Bank din Austria aproape că și-a cvadruplat profitul net, ajungând la 141 de miliarde de ruble, potrivit publicației independente de știri din Rusia.

Raiffeisen Bank încearcă să se desprindă de operațiunile sale din Rusia, conform unui raport din 23 mai al Reuters, care citează trei surse familiarizate cu acest subiect. Cu toate acestea, este greu să te desparți de Rusia.

La mai bine de un an de la invadarea Ucrainei, doar 526 de companii au făcut o ruptură curată cu această țară, potrivit unui studiu în curs de desfășurare al Universității Yale. Asta în ciuda faptului că 1.000 de companii au anunțat că își reduc în mod voluntar operațiunile la doar două luni de la începerea războiului din Ucraina.

Rușii pun obstacole

Nu este vorba de lipsa de încercări: Mai mult de 2.000 de companii solicitau aprobarea de a ieși de pe piața rusă, a raportat FT în martie, dar progresul a fost lent din cauza întârzierilor logistice. Chiar și Enria de la BCE a recunoscut că este dificil pentru băncile străine să părăsească rapid Rusia.

„Autoritățile rusești pun multă presiune asupra băncilor și pun obstacole în calea lor pentru a le împiedica să facă acest lucru”, a declarat Enria. El a citat aprobarea prezidențială rusă și loviturile semnificative asupra investițiilor ca fiind dificultățile cu care se confruntă băncile în drumul lor spre ieșirea din țară. Cu toate acestea, băncile din UE au reușit să își reducă expunerile față de contrapartidele rusești cu 37% în 2022, a spus el.„Am pus multă presiune asupra băncilor pentru a reduce expunerile”, a adăugat Enria.