Băncile din zona euro îngreunează accesul la credite, pe fondul îngrijorărilor legate de recesiune

Sursa foto: Dedi57 | Dreamstime.com

Băncile din zona euro au îngreunat accesul la creditare în trimestrul doi din 2022 şi vor continua înăsprirea standardelor de creditare în acest trimestru, deoarece toleranţa lor la risc a scăzut, arată rezultatele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană. Mai precis, criteriile pentru aprobarea împrumuturilor vor deveni mai „aspre”.

Băncile din zona euro au devenit mai prudente în acordarea creditelor, ceea ce ar putea accentua scăderea activităţii economice, în condiţiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia afectează încrederea şi aduce blocul comunitar mai aproape de recesiune.

„Creditorii au raportat că percepţiile crescute de risc privind perspectivele economice, industria sau situaţia specifică a firmelor, precum şi reducerea toleranţei băncilor la risc, au afectat semnificativ standardele de creditare”, se arată în studiu.

Băncile se așteaptă la înăsprirea criteriilor de acordare a împrumuturilor

În trimestrul doi din 2022, cererea pentru credite din partea companiilor a crescut, deoarece firmele trebuie să-şi menţină investiţiile financiare, dar băncile au indicat o înăsprire „considerabilă” a standardelor lor de creditare.

„În trimestrul trei din 2022, băncile din zona euro se aşteaptă la o înăsprire netă a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor către firme, la acelaşi nivel ca în perioada aprilie-iunie 2022”, apreciază instituţia cu sediul la Frankfurt.

De asemenea, creditorii au raportat o înăsprire a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor ipotecare şi o înăsprire moderată a criteriilor pentru aprobarea creditelor de consum, în perioada aprilie-iunie 2022.

În acest trimestru, băncile se aşteaptă la o înăsprire suplimentară a standardelor de creditare pentru toate tipurile de împrumuturi pentru gospodării, fiind posibilă şi o scădere a cererii pentru împrumuturile ipotecare.

Banca Centrală Europeană se pregătește să majoreze dobânda de referinţă, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

La reuniunea din 9 iunie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%, informează site-ul digi24.

Aceeași decizie a fost luată și în timpul pandemiei de coronavirus de către Banca Central Europeană. În condițiile în care guvernele restrângeau activitatea economică, băncile au devenit din ce în ce mai îngrijorate cu privire la creșterea riscului de credit, la potențialele daune aduse creșterii economice, deoarece liniile de credit de urgență mențineau o serie de companii pe linia de plutire, în special în domeniul serviciilor, potrivit Reuters.

De asemenea, de curând, BCE a enunțat faptul că intenționează să crească ratele dobânzilor, propunere pe care o va face în cadrul reuniunii de politică monetară din iulie 2022.