Președintele american, Barack Obama, a semnat marți, la Denver, giganticul plan de relansare în valoare de 787 de miliarde de dolari, adoptat săptămâna trecută de către congres.
„Nu vreau să pretind că această zi marchează sfârșitul problemelor noastre economice. Dar această zi marchează începutul sfârșitului. Începutul a ceea ce trebuie să facem pentru a deschide calea către creștere și prosperitate pe termen lung”, a declarat Obama, citat de AFP.
Liderul de la Casa Albă a reiterat că planul său va crea sau salva peste 3,5 milioane de locuri de muncă în următorii doi ani, economia americană pierzând 3,6 milioane de slujbe de la începutul recesiunii. Obama, care a încercat să nu panicheze piețele și congresmenii, a făcut recent un pas mai aproape de ceea ce el numește „modelul suedez”, privind naționalizarea unor bănci. Potrivit „Financial Times”, ideea naționalizării băncilor, până nu demult privită ca o „nebunie europeană”, câștigă rapid teren la Washington, inclusiv în rândul republicanilor. La începutul anilor 1990, Suedia a naționalizat sectorul său bancar, apoi a scos la vânzare băncile cu bilanțurile „cu rățate”.
Și statul german a recurs la o măsură similară, printr-un proiect de lege care va permite națio nalizarea forțată a Hypo Real Estate și, probabil, și a altor instituții financiare cu probleme. Greșeli care nu trebuie repetate Săptămâna trecută, Obama a indicat clar că înclină mai mult către modelul suedez decât către abordarea aleasă de Japonia. „Ei (japonezii) au cam birocratizat lucrurile. Nu au tranșat niciodată problema, astfel că nu au făcut creditele să curgă așa cum ar fi trebuit, iar părțile proaste rămase în sistem le-au corodat economia o lungă perioadă de timp”, a spus președintele american.
Planul conceput de secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, s-ar putea solda cu naționalizarea temporară a unor bănci mai slabe, precum Bank of America sau Citigroup, care acum au o valoare netă mai mică decât fondurile publice pe care le-au primit. Deși Geithner a spus că administrația Obama se opune controlului federal, „guvernele fiind gestionari mizerabili ai bunurilor cu probleme”, Obama însuși a sugerat că se poate să nu aibă de ales.