Bancherii europeni se tem de 2012: Își fac rezerve uriașe de cash

Bancherii europeni se tem de 2012: Își fac rezerve uriașe de cash

Băncile europene se pregătesc pentru o înrăutăţire a crizei datoriilor suverane, anunţă Reuters.

Astfel, multe instituţii financiare au început să-şi facă rezerve de cash şi să reducă substanţial sumele alocate acordării de credite. Băncile se pregătesc în acest mod în faţa unei eventuale stări de panică care i-ar determina pe clienţi să-şi retragă masiv banii.

În faţa unor datorii de 650 miliarde euro care trebuie plătite în acest an, dintre care 40% până în martie, creditorii îşi fac rezerve de cash în eventualitatea în situaţia în care debitorii nu pot plăti la timp datoriile. În acest mod, în economia reală apare o nevoie tot mai mare de cash şi accentuează problemele deja existente.

Această strategie ilustrează nervozitatea creditorilor, chiar şi după ce Banca Centrală Europeană a injectat în piaţă aproape 490 miliarde de euro, în decembrie. De atunci, pe fondul temerilor băncilor, rezervele au crescut la aproape 530 miliarde euro, cel mai mare nivel de la colapsul Lehman Brothers încoace.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre motivele îngrijorării investitorilor, economiştii vorbesc despre lentoarea cu care sunt stabilite şi implementate deciziile politice la nivelul Uniunii Europene. Astfel, unii directori de bănci sunt îngrijoraţi că s-ar putea confrunta cu o o criză mai mare chiar decât cea din 2008.