Bancherii de elită care controlează piaţa derivatelor

Bancherii de elită care controlează piaţa derivatelor

Instrumentele financiare derivate au provocat actuala criză financiară. Acestea există în continuare şi sunt controlate de o elită formată din nouă bancheri de pe Wall Street, care se întâlnesc în fiecare a treia miercuri din lună în Manhattan, relatează New York Times.

Aceste pesoane, care provin de la giganţi precum JP Morgan Chase, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, au un scop comun: să protejeze interesele marilor instituţii financiare în piaţa vastă a derivatelor, unul dintre cele mai profitabile, dar şi controversate sectoare în domeniul financiar.

Teoretic, acest grup există pentru a proteja integritatea unei pieţe de câteva mii de miliarde de dolari. Practic, această elită apără puterea dominatoare a marilor bănci.

Acest grup a reuşit să ţină departe alte bănci, astfel încât acestea să nu poată intra pe piaţa derivatelor.

Câştiguri de miliarde de dolari Instrumentele financiare derivate pasează riscul de la o instituţie la alta şi oferă multe beneficii. Aceste instrumente au devenit o mare afacere pe Wall Street. Băncile câştigă anual multe miliarde de dolari din aceste instrumente.

Această piaţă a crescut rapid în ultimii 20 de ani. În prezent, până şi fondurile de pensii folosesc derivatele pentru a-şi proteja investiţiile de eventuale scăderi de preţuri în viitor. Statele şi oraşele le folosesc pentru a încerca să ţină costurile de împrumut la un nivel cât mai scăzut. Companiile aeriene le utilizează pentru a se proteja de evoluţiile preţului combustibililor.

Iar băncile mari influenţează regulile guvernând derivatele prin intermediul unui mare număr de grupuri industriale.

Ne puteți urmări și pe Google News