Bancheri de stat cu salarii de zeci de mii de euro pe lună

Bancheri de stat cu salarii de zeci de mii de euro pe lună

Șefii de bănci de stat și secunzii acestora au venituri lunare care lasă mult în urmă câștigurile oricărui alt angajat la stat, chiar și pe cel al președintelui României

În timp ce grila unică de salarizare din domeniul public pornește de la un venit maxim ceva mai mare de 4.000 de euro, care revine președintelui României, angajații companiilor și autorităților de stat primesc zeci de mii de euro, lunar, luându- se astfel la întrecere cu veniturile din mediul privat.

La sumele încasate din salariu se adaugă și cele pe care angajații de la stat le câștigă ca membri de consilii de administrație

Cel mai mare salariu al unui angajat la o companie deținută de stat îi aparține lui Traian Halalai, șeful Eximbank, potrivit unui document al Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic. Halalai are un salariu brut de 137.585 de lei pe lună, respectiv 30.000 de euro, ceea ce înseamnă că, lunar duce acasă 21.100 de euro, salariu net. De altfel, Halalai se află de ani buni în topul celor mai bine plătiți bugetari. Astfel, într-un singur an, șeful Eximbank câștigă peste un milion de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Al doilea cel mai bine remunerat angajat de la stat este mult mai notoriul Radu Ghețea, cel care conduce de ani buni CEC Bank, unde primește un salariu net de 85.167 lei, adică 19.000 de euro. Și pozițiile de vicepreședinte sunt extrem de bine remunerate. Astfel, Andrei Liviu Stamatian, vicepreședinte CEC, are un venit net lunar de 13.000 de euro, în timp ce Paul Ichim, membru executiv CA la Eximbank, are un salariu net de 11.300 de euro.

Rotunjesc veniturile ca membri CA

Pentru mulți dintre cei trecuți pe listă salariile sunt doar o parte a sumelor încasate de la stat. Își rotunjesc veniturile în calitate de membri ai consiliilor de administrare ai altor instituții, de unde primesc alte câteva sute sau mii de euro, după cum reiese din listă. Concret, pentru că fac parte din consiliile de administrație ale companiilor, primesc câte 10 sau 20% din venitul președintelui respectivei companii. Iar unii dintre ei sunt membri în două sau chiar mai multe consilii. De exemplu, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală așteaptă validarea BNR pentru calitatea de membru în Consiliul de Adminsitrație al CEC Bank, unde ar urma să câștige 24.285 de lei brut lunar, sau circa 3.800 de euro, net.

Iată și câteva nume, fără mare rezonanță, cu mai multe prezențe în consiliile de administrație ale companiilor de stat: Didina Ioan, membră a două consilii de administrație, din partea Ministerului Agriculturii sau Viorica Boboc, în aceeași situație.