Banca Națională a Ungariei a lansat moneda „Câinele din Transilvania”

Banca Națională a Ungariei a lansat moneda „Câinele din Transilvania” Sursa foto: Arhiva EVZ

Banca Națională a Ungariei (BNM) a lansat o monedă comemorativă de Ziua Mondială a Animalelor. Moneda a fost denumită „Câinele din Transilvania”.

Banca Națională a Ungariei (BNM) a lansat o monedă comemorativă de Ziua Mondială a Animalelor. Moneda va fi disponibil doar un an, într-un număr limitat de exemplare.

Moneda, care a fost lansată miercuri, 4 octombrie, este din metale neferoase cu o valoare nominală de 3 000 HUF (7,7 EUR). Moneda a primit denumirea „Câinele din Transilvania” („Erdélyi kopó”), cu ocazia Zilei Mondiale a Animalelor.

Banca Națională a lansat a cincea monedă cu rase de câini

Potrivit anunțului Băncii Magyar Nemzeti, moneda comemorativă imortalizează Ogarul Ardelean. Moneda comemorativă care prezintă caracteristicile câinelui de vânătoare transilvănean va fi a cincea dintr-o serie de monede cu rase de ciobănești și câini de vânătoare maghiari.  Urmează monedele comemorative ale Vizsla maghiară, Komondor, Ogarul Ungar și Mudi .

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe față se vede un câine ardelean de jumătate de lungime, iar pe spate o scenă de vânătoare. Moneda comemorativă a fost proiectată de artistul András Szilos.

câine ardelean

Sursa foto: Facebook

Moneda comemorativă este realizată dintr-un aliaj de 75% cupru. 4% nichel și 21% zinc. De această dată moneda este limitată. Vor fi doar 20.000 de bucăți. În 2017, acest câine de vânătoare a fost adăugat la Colecția Hungarikum, alături de alte opt rase de câini indigene.

 „Este posibil ca și câinele de vânătoare transilvănean să fi ajuns în Bazinul Carpatic odată cu strămoșii cuceritori ai maghiarilor”, scrie presa maghiară.

Banca Națională consideră această rasă de câini o comoară naţională

În 2004, Parlamentul maghiar declarat comoară națională toate rasele de câini domestici, inclusiv câinii din Transilvania. Și în 2017, acest câine de vânătoare a fost adăugat la colecția maghiară împreună cu alte opt rase de câini autohtoni.

Rasa persistentă, inteligentă și cu orientare extrem de bună a fost modelată de factorii de mediu și de nevoile vânătorilor. Perioada sa de glorie poate fi atribuită Evului Mediu, alături de ogari și vizslas.

A fost folosit în principal pentru vânătoare. După cel de-al Doilea Război Mondial, numărul animalelor de rasă pură a scăzut continuu, astăzi rasa s-a stabilizat, dar este încă pe cale dedispariție.