Ungurii sunt terminaţi! Dezvăluirea incredibilă care îi pune pe butuci. Moneda naţională, în cădere liberă
- Simona Suciu
- 16 martie 2022, 14:54
Forintul a fost cea mai lovită monedă locală din regiune. Specialiștii spun că războiul, dar și dependența Ungariei de energia rusească au dus la această situație. Oficialii dau însă vina pe sancțiunile venite de la Bruxelles.
Odată cu invazia Rusiei asupra Ucrainei, forintul a inregistrat cea mai mare devalorizare din ultimii ani. Chiar dacă și restul monedelor naționale din regiune au înregistrat deprecieri, moneda ungară pare a fi cae mai afectată. Doar rubla rusească a înregistrat scăderi mai mari. Moneda ucraineană, țară lovită de război, a avut performanțe mai bune decât forintul, scrie Hungary Today.
Analiştii economici cred deprecierea extremă al forintului are legătură poziția geografică a Ungariei față de zona de conflict, dar şi cu dependenţa acestei ţări de energia rusească.
Investitorii ocolesc zona
Războiul din Ucraina este principala cauză a deprecierii forintului. S-a creat o nesiguranță pe plan european, iar investițiile au devenit incerte. În aceste cazuri, spun specialiștii, investitorii tind să renunţe la monede şi active din ţările mai mici, mai vulne¬ra¬bile şi să cumpere unele mai sigure, ca dolarul american sau francul elveţian. Cererea diminuată de monede din ţări mai slabe ca cea a Ungariei duce la scăderea valorii monedelor respective, scrie Ziarul Financiar.
Poziția geografică a Ungariei, care este aproape de zona de conflict este un alt motiv al deprecierii modenei naționale. Deși doar 3,6% dintre exporturile Ungariei sunt destinate Rusiei și Ucrainei, țara este dependentă pe plan energetic de Rusia. Acest lucru a făcut ca tot mai mulți investitori să ocolească Ungaria, mai ales că sancțiunile impuse Moscovei se extind tot mai mult.
Ungaria este afectată și de speculațiile la bursă. Sunt analiștii care spun că short-sellerii au devenit activi pe piaţa forintului, pariind pe deprecierea în continuare a acestuia.
Ungaria dă vina pe sancțiuni
Ungaria dă vina pentru această situație pe Occident și nu pe războiul din Ucraina. „Forintul maghiar a căzut victima sancțiunilor de la Bruxelles. Aceste restricții cauzează pierderi serioase pentru economia maghiară. Cea mai mare amenințare la adresa forintului și a poporului maghiar ar fi extinderea sancțiunilor la sectorul energetic. Prin urmare, orice astfel de măsuri nu vor fi susținute de guvernul ungar.
Multe companii părăsesc Rusia, pentru prestigiu sau nu, ceea ce modifică semnificativ comerțul internațional și mediul economic. Toate acestea, desigur, au un impact asupra piețelor financiare ale regiunii, așa cum se vede prin slăbirea zlotului polonez și a coroanei cehe în conformitate cu forintul. Guvernul monitorizează îndeaproape și coordonează situația cu Banca Națională a Ungariei. Se lucrează la un plan de acțiune pentru a proteja împotriva oricăror potențiale efecte negative ulterioare“, a declarat Márton Nagy, consilierul economic al premierul.