Republica Moldova. Banca Națională a Moldovei (BNM) menține rata de bază la nivelul de 3,60 la sută anual pentru credite. Conform instituției, măsura a fost luată pentru a scădea costurile de creditare.
Banca Națională menține rata la operațiunile de creditare
Comitetul executiv al BNM a adoptat prin vot unanim menținerea ratei de bază la nivelul de 3,60 la sută anual. Concomitent, a fost diminuată norma rezervelor obligatorii.
„Decizia respectivă este adoptată în contextul propagării în continuare a efectelor deciziilor de politică monetară anterioare, date fiind decalajele aferente transmisiei acestora. Prin decizia de reducere concomitentă a normelor rezervelor obligatorii în lei moldovenești și în valută liber convertibilă, BNM urmărește scăderea costurilor de creditare. Acest fapt va susține în continuare procesul de creditare a sectorului privat și va impulsiona economia națională”, a explicat Anca Dragu, guvernatoarea BNM.
Totodată, BNM menționează că măsurile stimulative cumulate vor spori excesul de lichiditate în sistemul bancar până la finele anului curent. Volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile.
Totodată, în condițiile în care cererea sezonieră de numerar si de credite va depăși prognoza elaborată în cadrul rundei actuale de prognoză, BNM va vărsa volume suplimentare de lichidități în piață monetară prin diminuarea în continuare a normei rezervelor obligatorii.
Moldovenii bat recorduri la creditele de consum
În anul curent se atestă o explozie a creditelor de consum. În primele trei trimestre ale anului 2024, moldovenii au împrumutat aproximativ 10 miliarde de lei.
„Moldovenii se creditează de trei ori mai mult, ca volum de bani, față de acum doi ani. Oamenii își recapătă încrederea în sistemul bancar, după criza prețurilor din 2022 și 2023. Rada dobânzilor scade, iar oamenii încep a uita că au fost prețuri atât de mari”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
Conform lui Ioniță, mărimea medie a unui credit de consum în 2015 a fost de 50,9 mii/lei. În 2017 – 57,8 mii/lei; 2019 – 68,1 mii/lei; 2020 – 74,4%; 2022 – 77,9 mii/lei; 2023 – circa 77 mii/lei. În trimestrul III din anul curent, mărimea medie a unui credit a fost de 67 mii/lei.