Banca Națională din Republica Moldova se ocupă de 3 puncte esențiale pentru integrarea în UE

Banca Națională din Republica Moldova se ocupă de 3 puncte esențiale pentru integrarea în UEUniunea Europeană Sursa foto: Arhiva EVZ

Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale din Republica Moldova, a vorbit despre pașii pe care îi urmează instituția pe care o conduce, pentru aderarea la UE.

În cadrul negocierilor pe care Republica Moldova le duce pentru integrarea în Uniunea Europeană, Banca Națională din țara vecină are un rol fundamental. BNM este responsabilă de 3 capitole importante, după cum a explicat guvernatorul Anca Dragu.

„Cele trei capitole în care noi, BNM, suntem vioara întâi sunt libera circulație a capitalului, de exemplu, este cel mai important. Apoi este sectorul financiar și politica monetară și economică. Acolo, desigur, un rol foarte important îl are și Guvernul. Dar trebuie să spunem puțin despre libera circulație a capitalului. Într-o uniune economică, în Uniunea Europeană, sunt câteva principii elementare. Și anume: libera circulație a capitalului, libera circulație a bunurilor și serviciilor și a persoanelor.

Banca Națională din Republica Moldova, capitole esențiale pentru aderare

Ca atare, Banca Națională are un rol în a conduce și încheia negocierile într-un domeniu care reprezintă domeniul-cheie al unei uniuni economice. Ca atare, da, noi suntem foarte importanți și ne organizăm. Trebuie să ne asigurăm că avem resursele umane, că suntem într-o relație continuă cu Bruxelles-ul și că suntem prezenți și activi”. A afirmat guvernatoarea BNM.

Anca Dragu

Anca Dragu, guvernatorul BNM. Sursa foto: BNM

Anca Dragu a precizat că știe foarte bine acest proces al negocierilor, pentru că a mai lucrat și în cazul altor țări care au aderat la UE.

„Faptul că eu am lucrat pentru instituții europene și pentru că știu cum s-a întâmplat procesul de preaderare și aderare al altor state acum membre UE, cred că este un mare atu. Înțeleg care este mecanismul de negociere, înțeleg care sunt instituțiile importante din Uniunea Europeană. Așa că, pe scurt, contribuția mea nu poate să fie decât una foarte bună”.

Pentru că piața din Moldova este la început de drum, ea este maleabilă și se poate modela după regulile europene.

„O piață mică înseamnă că avem loc să acționăm și să creștem această piață. Și ceea ce le spuneam și la EBA, și la Bruxelles la DG FISMA, faptul că piața este oarecum într-o fază incipientă și noi vrem să ne asigurăm că toată legislația este în linie cu cea europeană, înseamnă că noi vom construi un sistem financiar, un sistem bancar după regulile europene. Adică eu aș vedea ca o oportunitate”. A conchis Anca Dragu, conform sinteza.org.