Banca Mondială spune care este marea vulnerabilitate a României
- Ana Bâtc ă
- 18 ianuarie 2012, 16:42
Economia României va creşte cu 1,5% în acest an, urmând ca, în 2013, să înregistreze un avans de 3%, se arată în raportul Perspective Economice Globale în 2012, publicat astăzi.
Economiştii Băncii Mondiale subliniază dependenţa României de comerţul cu statele Uniunii Europene, în contextul în care UE este o piaţă cheie pentru întreaga regiune a Europei de Est şi a Asiei Centrale. Însă, "România, Lituania şi Letonia sunt în mod special vulnerabile la o scădere bruscă a cererii în Europa", se arată în raport.
Specialiştii instituţiei financiare internaţionale recomandă statelor din regiune, inclusiv României, să-şi evalueze vulnerabilităţile şi să-şi pregătească soluţii pentru a contracara efectele pe termen scurt şi lung ale scăderii economice.
"Majoritatea statelor din regiune au mai puţin spaţiu fiscal disponibil pentru politici anti-ciclice, pentru a se proteja de deteriorarea condiţiilor pe plan internaţional decât aveau în anii 2008-2009. Într-o asemenea eventualitate, acolo unde există spaţiu fiscal, guvernele ar putea utiliza politica anti-ciclică pentru a susţine creşterea economică, majorând cheltuielile cu securitatea socială, cu scopul de a limita creşterea sărăciei, precum şi cheltuielile cu proiectele de infrastructură, care ar susţine creşterea.
A crescut creditarea? Faceți teste de stres!
În ceea ce priveşte ţările cu spaţiu fiscal limitat, acestea şi-ar putea majora eficienţa politicilor fiscale anti-ciclice, îmbunătăţind acordarea ajutoarelor sociale şi prioritizând programele de infrastructură necesare pentru o creştere pe termen lung. În acest caz, va trebui adaptată politica monetară, astfel încât să fie respectate prognozele de inflaţie.
Ţările unde creditarea a crescut foarte rapid în ultimii ani trebuie să realizeze teste de stres pentru sectorul bancar. Un mediu extern mult mai slăbit ar putea duce la scăderea bruscă a creşterii domestice şi la scăderea preţurilor activelor care ar putea avea drept consecinţă creşterea numărului de credite neperformante şi turbulenţe pentru băncile locale.
Cum salvăm competitivitatea
Statele care au nevoie de finanţări mari din exterior ar trebui să se prefinanţeze pentru a evita scăderea abruptă a cheltuielilor sectorului de stat şi privat.
În condiţiile în care creştere în ţările cu venituri mari va rămâne anemică pentru o perioadă mai îndelungată, statele din regiune ar putea fi puse în situaţia să identifice noi motoare de creştere pentru a rezolva problemele structurale care au afectat competitivitatea.