Banca Mondială şi FMI vor bani pentru ecologism de la Trump

cop 29 / sursa foto: https://unfccc.int/

Preşedintele Băncii Mondiale, Ajay Banga și directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, au declarat marți că vor colabora cu viitoarea administrație americană a republicanului Donald Trump pentru a continua să ofere finanțare țărilor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice.

Șefa FMI vrea bani pentru ecologism de la Trump

Kristalina Georgieva a declarat în cadrul unei sesiuni din cadrul summitului ONU privind schimbările climatice COP29 din Azerbaidjan că FMI a colaborat cu Donald Trump în timpul mandatului său anterior și așteaptă cu nerăbdare să facă acest lucru din nou.

„Ei au un mandat din partea poporului american”, a spus ea. Kristalina Georgieva s-a declarat încrezătoare că sectorul privat din SUA va continua să investească în tehnologii ecologice.

„Este o propunere de afaceri să rămânem cu un pas înaintea vremurilor și nu am nicio îndoială că acest lucru va continua”, a spus ea.

Banii americanilor, trimiși în alte țări pentru proiecte ecologiste

Alegerea lui Donald Trump, care este de așteptat să retragă Statele Unite din eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea FMI și a Băncii Mondiale - unde SUA este cel mai mare acționar - de a crește finanțarea pentru țări în ceea ce privește problemele legate de climă.

Summitul din acest an este menit să se concentreze pe strângerea a sute de miliarde de dolari pentru a finanța o tranziție globală către surse de energie mai curate și pentru a limita daunele climatice cauzate de emisiile de carbon ale celor mai mari țări ale lumii, inclusiv SUA.

Ajay Banga a declarat că Donald Trump a câștigat cu o marjă istorică și a subliniat dorinţa băncii de a deveni mai eficientă și mai eficace, încurajând în același timp creșterea investițiilor private în finanțarea combaterii schimbărilor climatice.

„Vom vorbi cu el, aceasta este treaba noastră”, a spus el, menționând că, în timpul celor 17 luni petrecute la conducerea băncii, au avut loc și schimbări de guvern în ceilalți patru mari donatori ai băncii - Germania, Franța, Japonia și Marea Britanie.

Trump ar putea retrage SUA din BM și FMI

Donald Trump, care respinge multilateralismul, a promis creșteri masive ale tarifelor pentru produsele chinezești și alte importuri, ca parte a agendei sale „America First”.

Agenda conservatoare republicană „Proiectul 2025”, de care Donald Trump s-a distanțat, prevede retragerea SUA din FMI și Banca Mondială pentru a urmări doar dezvoltarea bilaterală și ajutorul financiar în conformitate cu interesele SUA.

Mohamed Jameel Al Ramahi, director general al grupului de energie verde Masdar din Emiratele Arabe Unite, a declarat că Statele Unite rămân o piață importantă, în ciuda schimbărilor în conducerea politică, iar compania va continua să își extindă amprenta acolo.

„O mulțime de state roșii din SUA implementează o mulțime de energie regenerabilă. Ele sprijină foarte mult energia, așa că, sincer, nu vedem niciun impact”, a spus el, referindu-se la statele controlate de republicani.

(REUTERS - Traducere: Magda Baciu, RADOR RADIO ROMÂNIA)