Iranul a folosit o bancă din Germania pentru a se sustrage de la sancțiunile impuse de Statele Unite. Astfel, ar fi folosit un „cont paravan” pentru tranzacții cu organizații teroriste.
Banca din Germania era punctul de sprijin financiar pentru organizațiile teroriste Hezbollah și Houthi. Este vorba despre Banca Varengold, din Hamburg, care a primit licența de funcționare abia în 2013. Unitatea bancară gestiona active de numai 600 de milioane de euro, potrivit Politico, o sumă neînsemnată, pentru piața bancară din Germania.
Bancă din Germania, paravan pentru organizațiile teroriste
Banca Verengold a realizat chiar și un spot pubicitar, pentru a atrage clienți. Conform sursei citate, deviza băncii era:„suntem banca industriei împrumuturilor de pe piață”.
„La finalul zilei, suntem și rămânem bancheri, nu specialiști în tehnologie. Dar suntem bancheri cu o profundă înțelegere a nevoilor clienților noștri. Viziunea noastră este că sprijinim antreprenori să-și dezvolte piețe pentru a-și implemente strategiile financiare și planurile de creștere. Suntem banca industriei împrumuturilor de pe piață”, era mesajul de prezentare al Bănciidin Varengold, menționează sursa citată.
Serviciile secrete au intrat în alertă și au lansat o investigație care s-a soldat cu închiderea băncii, după ce s-a descoperit că o mare parte a profitului lor venea din comisioanele primite de la firmele fantomă iraniene.
Aceasta nu este singura bancă pe care Iranul a folosit-o pentru tranzacții dubioase. Presa internațională menționează cî banca britanică Lloyds și filiala din Marea Britanie a companiei spaniole Santander au mutat clandestin fonduri iraniene, pentru a se se sustrage de la sancțiunile impuse de Statele Unite,
Cele două bănci au oferit conturi companii-paravan cu sediul în Regatul Unit, dar aparținând de fapt unei companii petrochimice controlată de Teheran și vizată de sancțiunile americane din 2018, susține Financial Times.
Autoritatea Bancară Europeană recunoaște că nu poate controla toate tranzacțiile
Conducerea Autorității Bancare Europene notează într-un raport că sunt vunerabilități cu privire la sistemul de prevenire a spălării banilor.
„Nu toate autoritățile competente fac suficiente pentru a supraveghea eficient sectorul bancar. Drept rezultat, instituții de plată cu mecanisme slabe de control împotriva spălării banilor pot opera în Uniunea Europeană, deschizând sedii în state membre unde procesul de autorizare nu este foarte strict”, menționează Autoritatea Bancară Europeană,potrivit Politico.
În ceea ce privește Marea Britanie, băncile se supun altor mecanise de control, după Brexit.