În ședința de Guvern de astăzi se află Hotărârea privind aprobarea actului constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare – S.A. Adrian Câciu declara la începutul lunii octombrie că vrea ca noua bancă să fie operațională în decurs de un an, un an și jumătate.
Banca de Investiții are obiective strategice, cum ar fi asigurarea accesului la finanțare pentru proiecte de infrastructură viabile. De asemenea, se urmărește atragerea capitalului privat în investiții, sprijinirea procesului de accesare și utilizare a fondurilor europene.
Banca de Investiții și Dezvoltare a României a intrat în linie dreaptă
Inițiatorii prevăd că banca îşi desfăşoară activitatea în nume și pe cont propriu, prin resursele proprii. De asemenea, acționează și în numele şi pe contul statului, în limita mandatului acordat de către acționarul unic, Ministerul Finanțelor. Are ca scop sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România.
Vor fi promovate investițiile și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuării și reducerii lor prin desfășurarea de activități de dezvoltare, în conformitate cu legislația Uniunii Europene și națională aplicabilă și cu prezentul Act Constitutiv.
Activitatea Băncii se va desfășura cu respectarea legislației în materie de ajutor de stat
Misiunea generală a Băncii este „sprijinirea dezvoltării economice și sociale, a competitivității economice, a inovării și creșterii economice sustenabile”:
„Banca acordă finanțare inclusiv în condiții de piață pentru activități de dezvoltare și acționează complementar cu instituțiile de credit în scopul remedierii deficitului de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare”, conform anexei de hotărâre.
În desfășurarea activității sale, Banca acționează în mod direct şi/sau prin intermediul instituţiilor de credit sau al altor intermediari financiari.
În cazul acordării finanțării în condiții de piață pentru activitățile de dezvoltare, Banca are obligația aplicării mecanismului de prevenire a fenomenului de excludere (crowding out) a instituțiilor financiare private.
„Veriga lipsă dintre banii Instituțiilor Financiare Internaționale și proiectele strategice de investiții ale României”
Secretarul de stat, Mihai Precup, anunța în luna mai că România are nevoie urgentă de o astfel de bancă:
“Din 2012 se discută despre această bancă. Încă de-atunci, când lucram la Banca Europeană de Investiții, se făcea lobby pe lângă guvernul României s-o înființeze. Vedeam că toate țările din Europa au o bancă de dezvoltare numai noi n-aveam.
Guvernul din care fac parte este primul care s-a hotărât să o materializeze.
De ce e importantă? Pentru că ea este veriga lipsă dintre banii Instituțiilor Financiare Internaționale și proiectele strategice de investiții ale României”, a spus acesta.
Rolul băncii este să creeze instrumente financiare care să se plieze pe proiecte finanțabile:
„Nu este suficient să ni se pună la dispoziție sume de la aceste Instituții financiare. Rolul băncii este să creeze instrumente financiare care să se plieze pe proiecte finanțabile de care economia țării are cea mai mare nevoie. Și astfel sumele care intră în țară să se transforme în lucruri, palpabile, care transformă în bine viața românilor.
De aceea, succesul acestui proiect ține mai ales de recrutarea de oameni cât mai competenți, cu expertiză, care să aibă capacitatea să ducă proiectele strategice ale țării la bun sfârșit”, a mai spus secretarul de stat.