Banca Centrală Europeană critică Executivul pentru reducerea salariilor în BNR
- Adam Popescu
- 6 iulie 2010, 14:59
Măsurile de austeritate impuse de guvernul României, care prevăd reducerea salariilor angajaţilor Băncii Naţionale a României (BNR) încalcă tratatele Uniunii Europene şi limitează independenţa băncii centrale.
Banca Centrală Europeană (BCE) a promovat aplicarea de măsuri de austeritate la nivelul tuturor statelor member al Uniunii Europene (UE), însă apreciază că reducerea salariilor cu 25% a angajaţilor BNR reprezintă o imixtiune a politicului, care afectează independenţa instituţiei.
"Nicio intituţie nu trebuie să aibă capacitatea de a exercita vreo influenţă asupra unei bănci centrale. Această instituţie nu trebuie pusă în poziţia în care să aibă un control limitat sau chiar să piardă controlul asupra personalului propriu sau în aceea în care guvernul unui stat membru poate să influenţeze poolitica sa de resurse umane", se precizează în documentul publicat pe pagina de Internet a BCE.
Economiile rezultate din reducerea salariilor cu 25% vor fi virate către bugetul de stat, situaţie considerată de BCE drept "creşterea veniturilor statului pe cheltuiala BNR. Orice transfer direct de acest tip poate fi considerat drept finanţarea statului de către BNR, fapt care este interzis".
Pentru a evita încălcarea tratelor europene, BCE recomandă modificarea legilor austerităţii, astfel încât angajaţii BNR să fie exceptaţi de la reducerea salariilor cu 25% de la 1 iulie 2010.
BCE a primit critici deoarece doreşte ca băncile centrale europene să nu fie afectate de reducerea cheltuielilor din statele membre. Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a fost ţinta unor critici destul de dure, după ce salariul său a crescut cu 2,5%, până la 360.612 de euro în 2009, potrivit raportului BCE.