Cele trei țări se află în fruntea unei liste publicate de Agenția Europeană de Mediu (EEA), care demonstrează că oamenii din Europa de Est riscă mai mult să moară din cauza poluării comparativ cu cei din partea de vest a continentului.
Potrivit unui studiu publicat marți de Agenția Europeană de Mediu (EEA), 27% din decesele înregistrate în Bosnia-Herțegovina se datorează poluării aerului, poluării sonore care duce la boli cardiace și efectelor unor fenomene meteo extreme.
Rata deceselor din Bosnia-Herțegovina datorate mediului este cea mai ridicată de pe continent, ea situându-se cu 14% peste media UE, care este de 13%.
Pe locul al doilea se află Albania, unde 23% din decese se datorează problemelor de mediu, iar România, care se află în fruntea clasamentului printre țările din UE, ocupă locul al treilea, cu un procent de 19%.
Cetățenii europeni cel mai puțin expuși calității proaste a aerului și altor probleme de mediu sunt în Norvegia și Islanda, unde rata deceselor datorate poluării este de 9%, aceste țări fiind urmate de Danemarca și Suedia, unde procentul este de 10%.
“Comparativ cu țările vest-europene, țările din estul Europei întâmpină greutăți mai mari legate de mediu care duc la boli și la decese”, se arată în raport.
“Factorul principal al acestui fenomen este penuria energetică, mult mai resimțită în Europa Centrală și de Est”, adaugă raportul, acesta explicând totodată că “populațiile mai sărace se bazează mai mult pe arderea unor combustibili solizi, cum ar fi cărbunele și lemnul, și folosesc aparatură cu eficiență scăzută pentru încălzirea locuințelor”.
Estul continentului se confruntă cu temperaturi și cu niște fenomene meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile.
Faptul că țările est-europene au un nivel de igienă mai scăzut contribuie și el la o expunere mai mare a locuitorilor la niște deșeuri care le afectează sănătatea și natalitatea.
Studiul subliniază că slaba calitate a mediului este legată și de etnii, acest lucru explicând de ce “comunitățile de romi din Europa Centrală și de Est sunt deseori excluse de la niște servicii de bază, fiind astfel mai expuse unei poluări cu grave consecințe asupra sănătății”.
Articol de Marcel Gascon Barbera
Traducerea: Alexandru Danga, RADOR