Evenimentul Zilei > Social > Balet, gimnastică şi rock, la Operă
Balet, gimnastică şi rock, la Operă

Balet, gimnastică şi rock, la Operă

Opera Naţională din Bucureşti va găzdui, marţi seară, a treia ediţie a show-ului „Răzvan Mazilu şi invitaţii săi“.

Dansatorul şi coregraful Răzvan Mazilu continuă eforturile de a sprijini şcolile de coregrafie din România, printr-un nou spectacol de dans contemporan, „Răzvan Mazilu şi invitaţii săi“. Fondurile strânse din vânzarea biletelor sunt destinate în special Liceului de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, secţia Coregrafie. Show-ul va avea loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti, marţi, de la ora 20.00.

„Sunt foarte fericit că acest proiect continuă şi, în ciuda dificultăţilor economice, ne aflăm la a treia ediţie. Să ajungi dansator profesionist este foarte greu, e un drum lung, plin de sacrificii, care cere multă muncă şi determinare, iar aceşti copii au nevoie de toată susţinerea pe care o pot primi pentru a ajunge acolo unde îşi doresc“, spune Răzvan Mazilu.

„Ei au nevoie de spaţii şi de dotări adecvate, aşa cum toate marile şcoli europene de balet au. Prin aceste spectacole nu putem să rezolvăm toate problemele, dar sper să îi încurajăm pe tinerii dansatori şi să reuşim să atragem atenţia publicului şi a oficialităţilor asupra marilor lipsuri şi asupra dansului“, explică dansatorul.

Artă din singurătate

Chiar şi „numai“ ca interpret, dansatorul este un creator, consideră Gigi Căciuleanu, care vine tocmai de la Paris pentru a-i încuraja pe tinerii săi colegi. „El se creează pe sine însuşi. Un angajament total. Fiind arta corpului în toata complexitatea sa, dansul devine şi o aventură umană a întregii fiinţe. Vizibile şi invizibile… Mă gândesc că adevărata dificultate este aceea de a accepta să fii, în momentele cele mai importante, îngrozitor de singur“, explică celebrul dansator.

„Şi ceea ce mi se pare esenţial este să nu gândeşti în termeni de carieră, ci de artă. La neputinţa de a nu trăi decât pentru dans şi nimic altceva. De a fi numai tu. Aşa cum eşti tu. Şi asta, în ciuda celor mai mari greutăţi imaginabile. Să-ţi transformi slăbiciunile (chiar şi cele fizice) în tot atâtea atuuri şi forţe. Să nu te alimentezi decât din această nevoie vitală de a fi în primul rând Artist. Cu A mare. Precum un poet, un muzician, un actor, un pictor sau un sculptor…“.

INVITAŢI

Dialogul generaţiilor

Vor mai fi prezenţi în spectacol originala acrobată Monique Schnyder, din Elveţia, violonistul şi compozitorul Alexander Bălănescu, actorul Marcel Iureş, campionul olimpic la gimnastică, Marius Urzică, împreună cu trupa de gimnaşti Romanian Golden Team. Vor mai dansa balerinele Monica Petrică, solista Operei Naţionale, şi Monica Ştraţ, solista Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“. Vor evolua solistul rock Adrian Despot împreună cu formaţia Viţa de Vie şi Mihaela Rădulescu.

„Vom pune accent pe dialogul generaţiilor, dialog care se regăseşte în toate dimensiunile, de la grafica afişului la diversitatea invitaţilor şi a repertoriului prezentat“, explică Răzvan Mazilu, care semnează concepţia şi regia spectacolului.


Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Operei, la preţurile de 150, 100 şi 40 de lei. Până acum, materiale didactice, pianine, echipamente tehnice şi stagii de dans contemporan, în valoare totală de peste 30.000 de euro, au fost donate Liceului de Coregrafie „Floria Capsali“ din Bucureşti.

ARTIST COMPLET

Expresivitate şi sensibilitate

Răzvan Mazilu (foto) este un artist complet – dansator, coregraf, regizor – care a impus şi popularizat spectacolele de dans contemporan şi teatru-dans în România. A absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“ în anul 1996, fiind primul elev care a ales să se specializeze în dans contemporan.

În 2007, Senatul UNITER îi acordă Premiul Special pentru Coregrafie. Viziunea artistică originală, versatilitatea interpretativă şi extraordinara sa expresivitate l-au consacrat deja ca unul dintre cei mai valoroşi artişti europeni de azi. Site oficial: www.razvanmazilu.com.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: