Instabilitatea din Balcanii de Vest ar putea deveni o nouă problemă pentru UE, iar președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avertizat că dacă sunt „lăsate de capul lor”, ar putea reizbucni războiul în zonă.
Juncker i-a spus vicepreședintelui american Mike Pence, luna trecută: „Dacă îi lăsăm singuri - Bosnia-herțegovina, Republica Srpska, Macedonia, Albania, toate aceste țări - voma avea război din nou”.
Protestele sunt la ordinea zilei în Serbia, oamenii ies în țară împotriva președintelui Alexander Vucic, susținând că alegerile au fost fraudate.
Grupări ale opoziției acuză manipularea mass-media în timpul campaniei electorale și chiar mită dată în ziua alegerilor. Cu toate acestea, noul președinte sârb este perceput de UE ca liderul care va conduce țara în Uniune.
UE este îngrijorată de influența tot mai extinsă a Rusiei în Balcani, în special după cadoul pe care îl face Kremlinul, care constă în avioane de război și tancuri.
Serbia are o rată a șomajului foarte mare, într-o economie care crește foarte încet țși cu foarte mulți oameni săraci. Partidul Progresist Sârb (SNS) a câștigat alegerile în 2012, promițând integrarea în UE, când 70% dintre sârbi voiau ca țara lor să se alăture Uniunii.
PIB-ul a fost de 5.345 de euro pe cap de locuitor în 2015, comparativ cu 32.700 de euro media pentru restul țărilor din UE.
Conform unui analist politic al Institutului European pentru O Societate Deschisă, citat de Daily Express, doar 43% dintre sârbi vor ca țara lor să intre în UE, 35% fiind împotrivă.
Cu toate acestea, ambasadorul american în Serbia, Kyle Scott, a declarat că Belgradul „se apropie de UE”, după ce au început negocierile de aderare în ianuarie 2014. Mulți sârbi văd în statele UE susținătorii NATO, alianța care le-a bombardat țara în 1999, pentru a stopa uciderea etnicilor albanezi în fosta provincie Kosovo.