Balada Miorița și inspirația din balada Păcurarilor. Alex Mihai Stoenescu a oferit detalii la podcastul Evenimentul Istoric. Video

Balada Miorița și inspirația din balada Păcurarilor. Alex Mihai Stoenescu a oferit detalii la podcastul Evenimentul Istoric. VideoPodcast Evenimentul Istoric, balada Miorița, sursa foto: arhiva companiei

Originile baladei Miorița au fost dezbătute de către Manu Ionescu și istoricul Alex Mihai Stoenescu în cadrul unei noi ediții a podcastului „Evenimentul Istoric”. Aceasta a fost difuzată în ziua de vineri, 9 august, pe canalul de YouTube „Hai România”.

Cei doi au discutat despre cum a fost descoprită balada Miorița de către Alecu Russo, care sunt temele acesteia, dar care sunt și inspirațiile care stau în spatele unora dintre aceste teme. După cum a declarat istoricul Alex Mihai Stoenescu, motivul celor trei ciobani se tragi din colinda transilvăneană sau colinda păcurarilor.

Balada Păcurarilor

Istoricul a povestit care este Balada Păcurarilor, pentru a ne da seama mai bine de unde vine inspirația. Mai precis, el a istorisit cum un tânăr care dorea să devină cioban a trebuit să treacă printr-un proces de învățare. Însă, a trebuit să treacă și o „probă”, să poată păzi oile într-o noapte. Totuși, el a adormit și a pierdut oile, iar ceilalți ciobani doreau să îi aplice o pedeapsă.

„Cei doi ciobani îl judecă. Și este judecata ciobănească, judecata păcurarilor. El îl judecă pe ucenicul plecat să aducă oile, să le găsească să le aducă înapoi. Și dau o sentință, ei hotărăsc. Partea interesantă este că în formele cele mai vechi ale acestei colinde sentința era moartea.

Există cel puțin două versiuni vechi ale colindului acesta, în care, tot așa, oița năzdrăvană îi transmite <<Ai fost judecat. Și vei fi omorât de cei frați ai tăi>>. Iar ucenicul îi răspunde oiței într-un mod absolut incredibil, șocant pentru cine citește. << Spune-le să mă îngroape în stână, iar execuția să se facă prin aruncarea în trei sulițe”, sunt explicațiile oferite de istoric.

Înmormântarea ciobanului

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost întrebat cum s-a ajuns de la varianta ca ciobanul să fie înmormântat cu sulițele și săbiile, la a fi înmormântat cu fluierul.

„Ceea ce avem noi în Miorița este forma de secol XIX. Inventată de un rapsod sau de un lăutar local. Mai mult decât atât. Există un amănunt în jurnalul lui Alecu Russo, un amănunt foarte interesant. Pentru că el spune acolo că a auzit-o de la un lăutar oltean. Deci cel care cânta să presupunem că este cel care a combinat temele, că este autorul, sau care a auzit undeva, nu este moldovean, nu este vrâncean. Este din oltenia”, a mai adăugat acesta.

El a mai evidențiat că situația subliniază un aspect pe care l-a mai prezentat. Mai exact, faptul că zona aceea de intersecție a turmelor, a transhumanței din Transilvania, din nordul Moldovei și din Muntenia, iar cel care o cânta era un lăutar oltean.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul Istoric” din ziua de vineri, 9 august, poate fi vizionată aici.