Bagdad: De ce vor autoritățile irakiene să îl reînhumeze pe Saddam Hussein
- Luciana Pop
- 29 martie 2012, 11:10
Guvernul irakian vrea ca mormântul fostului dictator irakian Saddam Hussein să nu mai fie accesibil publicului, pentru a stopa pelerinajele în masă. Autoritățile de la Bagdad au trimis deja o scrisoare rudelor lui Saddam în care cer ca acesta să fie reînhumat în altă parte.
”În scrisoare se spune că ar trebui să închidem accesul la mormânt şi să găsim un alt loc de reînhumare”, a confirmat şeful clanului Al-Bu Nasir, de care a aparţinut şi defunctul preşedinte irakian, executat prin spânzurare, în 2006.
Guvernatorul provinciei Salah ad Din, unde este îngropat Saddam Hussein (Tikrit) a promis să se ocupe personal de această solicitare a executivului de la Bagdad şi să păstreze vechea ordine, a mai spus şeful clanului Al-Bu Nasir, menţionând că numărul persoanelor care vin în pelerinaj la mormântul lui Saddam creşte de la an la an. Autoritățile de la Bagdad au interzis vizitele organizate la mormântul lui Saddam încă din 2009, după apariția unui filmuleț în care copiii veniți în pelerinaj purtau un banner pe care scria ”Nu te vom uita, tată”. Guvernul irakian se teme că aceste pelerinaje vor duce la o recâștigare a popularității partidului lui Saddam, Baath, interzis după uciderea fostului dictator. La 20 martie 2003, sub pretextul că regimul dictatorial al lui Saddam Hussein deţine arme de distrugere în masă, o coaliţie condusă de SUA a lansat o invazie militară în Irak. După o ofensivă de 43 de zile, operaţiunea a fost declarată încheiată, iar armata lui Saddam Hussein zdrobită. De atunci, pe teritoriul irakian a început un război de uzură împotriva forţelor coaliţiei occidentale, cu atacuri teroriste din partea grupărilor islamiste. După retragerea trupelor americane anul trecut din Irak, violenţele nu s-au oprit şi continuă şi în prezent.
Saddam Hussein a fost reţinut la 13 decembrie 2003, lângă oraşul Tikrit, la 140 km de Bagdad. După un proces sumar, pe care l-a denunţat drept o ”farsă”, a fost executat pentru crime împotriva umanităţii la 30 decembrie 2006.